Календар

Почистване на защитена местност Ченгене скеле за Деня на Черно море

Почистване на защитена местност Ченгене скеле за Деня на Черно мореБългарско дружество за защита на птиците, с подкрепата на Община Бургас, организира почистване на защитена местност Ченгене скеле.

Инициативата е по случай Международния ден на Черно море – 31 октомври, но за да могат да се включат повече хора в инициативата, тя ще се проведе в събота, на 1 ноември 2008г. Денят на Черно море отбелязва годишнината от подписването през 1996 г. на "Стратегическия план за действие за възстановяване и опазване на Черно море". Документът очертава рамката на сътрудничество между черноморските държави по отношение състоянието и бъдещето на Черно море и региона.

Защитената местност, която природолюбителите ще почистят, не е избрана случайно. Тя е орнитологично важно място, на чиято територия са установени 180 вида птици, от които 52 са включени в Червената книга на България. Мястото е с много малка територия, поради което е силно чувствителено към всички видове човешки дейности осъществявяни вътре и около територията. Замърсяването с боклуци е сред основните проблеми на местността. Най-често източник на отпадъците са корабите, които чакат да влязат в двете бургаски пристанища. Те изхвърлят боклуците в морето, а водата след това ги донася до брега.

Община Бургас е осигурила специален превоз до защитената местност. Автобусът ще тръгне на 1 ноември от автогара юг, в 10.00ч.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3306 посещения

OFF