Календар

Първото преброяване на колоездачи в България! Ела и вземи своя номер!

Първото преброяване на колоездачи в България! Ела и вземи своя номер!„Всеки колоездач с номера си!” – това е мотото, под което сдружение „Велоеволюция” и Велосипеди „Драг” организират първото в България преброяване на колоездачите в града, което ще се проведе на 16 май в 19:00ч. на Колодрума в парк „Борисова градина” в София. Там всеки велосипедист ще получи своя символичен уникален номер, като целта е да се преброят максимален брой хора.

Поводът е ежегодното велосипедно шествие в средата на май, което тази година ще започне на 16 май в 18:00ч. от Зала „Универсиада” в София и ще свърши точно в 19:00 на Колодрума в „Борисовата грaдина”.

Среща за шествието 18.00ч. зала Универсиада
Шествието 18.30 – 19.00ч. бул. Цариградско шосе
Преброяване и купон 19.00ч... Колодрума в Борисовата градина

Организаторите канят всички велосипедисти в София, които карат колелото си за удоволствие, ползват го като транспорт или за спорт, да участват в преброяването, за да може да бъде представена актуална информация за хората, които биха карали колелото си в София, ако бъде изградена подходящата инфраструктура.
„В София и повечето големи градове в България, както и въобще в цялата страна - велосипедистите са много. Но колко точно – никой не може да каже. А цифрата всъщност е важна и стои в основата на проблема и отговора на въпроса ‘защо си нямаме велоалеи?’,” казва Радостина Маринова, председател на „Велоеволюция”.
От нас зависи да поискаме правилните решения от управниците си, в случая – да им дадем причина да вземат решение, смятат от сдружението. Причината може да бъде една голяма цифра с множеството велосипедисти, които карат по улиците на София.
„Затова очакваме всички велосипедисти, които са на колело всеки ден, както и всички тези които държат колелетата си в мазето в пламенно очакване на новите алеи,” казва Делян Спасов, координатор проекти във „Велоеволюция”.

Символичното преброяване на велосипедистите в София поставя начало на кампанията „Голямото преброяване“ която ще продължи до 15 Септември 2009 г. Всеки велосипедист ще може да се преброи като попълни кратка анкета на сайта на сдружението www.velobg.org. Така велоеволюционерите искат да поставят основата на едно национално проучване за потенциала и нуждите на велосипедния транспорт. Според сдружението именно непознаването на реалната ситуация в България от властите, липсата на подробни проучвания и анализи възпрепятства развитието на велосипедни мрежи за транспорт, туризъм и спорт.

NB! Всички, които не са от София, както и тези, които не успеят да дойдат на 16 Май, ще могат да се преброят на сайта на сдружението velobg.org


За контакти и повече информация:
ел. поща: velobg(at)gmail(dot)bg, тел.: 951 54 46
Радостина Маринова – 0888 600 823

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3679 посещения

OFF