Календар

Да спасим в суматохата кестените

Да спасим в суматохата кестенитеВ събота (29 май) от 14 ч. официално стартира “Да спасим в суматохата кестените” - кампанията на Списание 8, “Вашият градинар” и Столичната община. При лятната естрада в Борисовата градина са добре дошли всички, които милеят за красивите дървета - символи на София!

Официален гост ще е зам.-кметът на Столична община по екологията г-жа Мария Бояджийска. За патрон на инициативата е поканена лично г-жа Йорданка Фандъкова. Сред останалите гости ще са актьори от столични театри, любими на поколения българи.

Хората, които дойдат, ще научат всичко за проблема по софийските кестени и решаването му. Ще се позабавляваме заедно с хубава музика. Ще получите съвети как да направите капани, с които да спасите дърветата край дома си. От специалисти на Българското дружество за защита на птиците ще разберете как да сглобите къщичка за синигери, които са естествен враг на листоминиращия молец. Ще можете да се срещнете с любими български актьори, които подкрепят инициативата.

От 20 години кестените в България боледуват, като проблемът с всеки изминал сезон обхваща по-големи райони. Причината - един смъртоносен за фотосинтезата хищник, листоминиращият молец Cameraria ohridella. Скоро всички 40-50-годишни символи на столицата ни могат да бъдат тотално унищожени.

Списание 8 и „Вашият градинар“ ООД, с подкрепата на Столична община, решиха да се заемат с проекта „Да спасим в суматохата кестените“. Идеята ни е на всяко дърво в Борисовата градина да поставим капан, изработен от използвана пластмасова бутилка, пълна до половина с вода. Във всяка от тях ще има женски феромон, който с миризмата си, доловима за мъжкия, ще го привлече да влезе в бутилката през специално направени дупчици. Веднъж попаднал в капана, листоминиращият молец
не може да излезе. Капаните са безопасни за природата, в тях не се поставят химикали или отрова.

Повече информация за кампанията можете да научите на www.kesteni.bg и www.ossem.eu.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

4009 посещения

OFF