Календар

Списание 8 и актьори спасяват кестените в София

Списание 8 и актьори спасяват кестените в СофияКампанията “Да спасим в суматохата кестените” на Списание 8, “Вашият градинар” и Столичната община стартира официално. По централната алея на Борисовата градина бяха поставени 132 феромонни капана срещу листоминиращия молец (Cameraria ohridella), който убива един от символите на София.

Така първите 132 кестена вече са готови да посрещнат вредителите и ще радват столичани със зеленината си до късна есен. Другата основна цел на кампанията е да се привлече вниманието на обществото и управляващите към въпроса, на който вече 20 г. не се намира отговор.

В акцията в Борисовата градина се включиха любими актьори, сред които Искра Ангелова, звездите от “Стъклен дом” Радина Кърджилова и Явор Бахаров и Стефка Янорова. В подкрепа на проекта се обявиха и други артисти, сред които Владимир Карамазов, Ани Пападопулу, Камен Донев, Захари Бахаров, нашумял в ролята на Молеца от “Дзифт”, както и изпълнителят на “Булеварда” Михаил Белчев.

Главният редактор на Списание 8 Ганета Сагова благодари на всички партньори, без които кампанията нямаше да се осъществи. Издателката подчерта, че българското научнопопулярно списание ще продължи инициативата. Наесен Списание 8 ще инициира акция за събиране на опадалите листа и ще проследи дали ще бъдат старателно заровени – най-важната мярка срещу вредителя. Листоминиращият молец оставя ларвите си в листата и те се излюпват през пролетта. Ако листата бъдат заровени, вредителите няма как да се появят отново.

Гостите на парковия празник получиха съвети как сами да направят капани за молци и да спасят дърветата край дома си от градинаря Христо Йорданов. Специалисти от Българското дружество за защита на птиците пък показаха как се прави къщичка за синигери - естествен враг на листоминиращия молец.


По данни на общината в София има около 7000 кестена. От 20 години те боледуват, като проблемът с всеки изминал сезон обхваща по-големи райони. Причината - един смъртоносен за фотосинтезата хищник, листоминиращият молец Cameraria ohridella. Скоро всички 40-50-годишни символи на столицата ни, които не бъдат предпазени, могат да бъдат тотално унищожени.

Феромонният капан представлява пластмасова бутилка, пълна до половина с вода. Във всяка се закача женски феромон, който с миризмата си привлича мъжкия да влезе в бутилката през специално направени дупчици. Най-отгоре върху бутилката се закача CD, за да насочва молците към отворите на бутилката. Веднъж попаднал в капана, листоминиращият молец не може да излезе. Капаните са безопасни за природата, в тях не се поставят химикали или отрова.

Повече информация за кампанията можете да научите на www.kesteni.bg и www.ossem.eu.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3861 посещения

OFF