Календар

Ежегодно планинско почистване на ЕС 'ЗА ЗЕМЯТА' - Седемте езера

Ежегодно планинско почистване на ЕС 'ЗА ЗЕМЯТА' - Седемте езераЗдравейте приятели, паяци и пеперуди,

Ако сте още по бермуди,
може ей това да ви разбуди:
ЧИСТЕНЕ на ЕЗЕРАТА
ще организира За Земята!
С моливче някъде си отбележете:
че между 24ти и 29ти АВГУСТ ще превземем езерата
и скалите и
сметищата
в района на хижа Седемте езера в Рила.

В по-не-стихотворен стил:
Палатки ща са нужни, спални чували, шалтета, канчета, фенерче/челник, топли дрехи. Без записване, директно можете да се представите на старата хижа на 24ти, и да се влеете в почистващата вълна (но все пак ще се радваме ако изпратите е-маил за потвръждение на zazemiata@gmail.com). Храната (вегетарианска) ще бъде осигурена срещу скромна такса участие, която да покрие разходите по организацията.

Програма
Качване — 24-ти август, слизане — 29-ти август.
Лагерът ще бъде разположен (не)посредствено зад старата хижа. Очаквайте няколко вечерни презентации на тема глобализация, развитие, трети страни, ограничаване на безразборния икономически растеж, като храна за интелектуално развитие по време на лагера. И атракцията на вечерта: музикален оркестър Кошмар и лудите му импровизиращи фенове.

За подробности (без записване):
Филка Секулова 0885 849 111
Десислава Стоянова 0888 714 688
Ваня Бонева 0882 966 334

Как да стигнем?
от гр. Самоков, през хижа Вада,
или от гр. Дупница, Сапарева Баня, през хижа Пионерска.
Информирайте се внимателно за маршрута за хижата и ако не сте ходили, се свържете с нас, за да организираме водачи. Имайте предвид, че надморската височина е над 2000 метра и през нощта става студено.

Защо на езерата седем Рилски?
Предимно понеже за повече от 10 години кампании за почистване в дълбочина, За Земята не е правила голямо почистване около старата хижа (Седемте езера), а има данни за наличие на стари сметища (в момента прикрити) с размер надгабаритен. В същото време съществуването на незаконен лифт, които бълва хиляди души на ден в района е предпоставка за силното му замърсяване. Трето, За Земята е част от кампанията за опазване на Седемте рилски езера на Граждани за Рила и организирането на лагер за почистване в района ще има символична стойност.

Езерата са емблематичен пример за екологичен конфликт, силно замърсяване и антропогенно въздействие в планинска територия за последните години. Заинтересованите страни са много:
държавата, местната власт, инвеститори в ски курорти, Бяло братство, посетителите на планината и хората, защитаващи дивата природа...

Ситуацията в циркуса не е цъфтяща: езерата се заблатяват, пътеките ерозират, водите се замърсяват. Въпреки ежегодните почиствания на Общество Бяло Братство, в циркуса остават отпадъци, породени от огромния поток посетители.

Новопостроеният лифт?
Организациите няма да използват новопостроения лифт между хижа Пионерска и хижа Рилски езера нито за извозване на отпадъци, нито за извозване на участниците в почистването. Първо, според нас лифт в района не е нужен, районът е достатъчно урбанизиран и наличието на лесен достъп превръща планината в пазарна стока за бърза, незабавна и неосъзната консумация, тип Макдоналдс. Второ, построеният лифт е незаконен. Трето, законен или не, лифтът представлява заплаха за крехките еко-системи в района, както става ясно от последиците. Нашата позиция е, че лифтът трябва да бъде спрян от действие и демонтиран. С голямо удоволствие бихме организирали екологичен лагер за демонтирането му.

За повече информация относно проблемите с Рила посетете: http://forthenature.org/cases/18
Събитието във фейсбук

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

40689 посещения 8 коментара

Коментари

 1. Владимир Сотиро
  2010-09-29 16:28:58

  В дните около 9 септември бях с двамата невръстни внуци в района на Седемте езера. Поздравявам ви и ви благодаря за чудесно свършената работа! По пътеките край езерата и Харамията не открихме никакъв боклук. Съжалявам, че не можех да се включа в акцията. Но догодина, живот и здраве, дано чистим тримата.

 2. Росица
  2010-08-26 10:52:28

  Поздравявам ви и съжалявам, че тази година няма да съм с вас! Спорна работа!

 3. е
  2010-08-18 11:52:30

  ще има ли организирани водачи от Дупница или Сапарева баня?

 4. daniel
  2010-08-04 20:40:31

  Поздрави
  Земята иска да е чиста но после и трябва една красива наточена мотика иначе сте си загубили времето

 5. ели
  2010-08-04 09:17:46

  Има ли изобщо някакви изгледи да бъде демонтиран?

 6. pesho
  2010-08-04 00:45:59

  Преди да се затвори лифта, почистването ще е повече в услуга на лифтаджиите.

 7. мартин
  2010-08-03 23:23:51

  ПРЕКРАСНА ИНИЦИАТИВА

 8. АНЕЛИЯ ГЕНОВА
  2010-08-03 14:00:49

  ПРЕКРАСНА ИНИЦИАТИВА! СПОДЕЛЯМ НАПИСАНОТО ОТ ВАС! СЪЖЕЛЯВАМ, ЧЕ НЕ БИХ МОГЛА ДА УЧАСТВАМ. ПОЗДРАВ НА ВСИЧКИ!

OFF