Календар

Мероприятия за отбелязване на международния ден за борба с климатичните промени в България

Мероприятия за отбелязване на международния ден за борба с климатичните промени в БългарияОтбелязвайки деня за действие срещу промените в климата, навсякъде по света хиляди хора, обединени от една идея, ще предизвикат приятелите, роднините, съседите, политиците, учените и всички около тях да направят нещо за природата, себе си и планетата. Като част от Световния ден за ремонт на климата се очаква в над 170 държави по света да се проведат повече от 4380 акции. Всички събития, част от Световния ден за ремонт на климата, са обединени от числото 350.

Според климатозолозите, 350 части на милион (ppm - Parts Per Million- броят на молекулите въглероден диоксид сред общо един милион молекули във въздуха) е безопасната горна граница за концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата. 350 ppm е нивото, до което трябва да се върнем възможно най-бързо, за да избегнем неконтролируемите климатични промени. Спешно се нуждаем от международно споразумение за намаляване на въглеродните емисии, защото в момента в атмосферата се съдържат застрашителните 389 ppm, които нарастват с 2 ppm на година.

По време на деня за действие - 10 октомври, София ще бъде един от хилядите градове, които ще се включат в Световния ден за ремонт на климата и ще алармират за числото 350. Организатори на основното събитие за ремонт на климата, са „Коалиция за климата – България“, Futurefriendly, Сдружение Велоеволюция, Британски съвет, Горичка и Списание 8. Организаторите са запланували, освен огромният надпис от велосипеди пред НДК, изобразяващ 350, да проведат и забавна акция, която включва велосипедисти и велофайтони. Желаещите да участват в акцията ще се съберат в 10 без 10 пред пилоните на НДК, а в 10 и 10 ще се подредят, заедно с велосипедите си под формата на 350. След като изпишат 350 пред НДК, колоездачите ще се разпръснат из улиците и парковете на града и ще разговарят с хората за промените в климата, за проблема с нарастващите емисии парникови газове, които предизвиква транспорта, и за възможностите за справяне с климатичната заплаха, които ни предоставят екологичните форми на транспорт, какъвто е велосипедния. Столичани ще могат да се уверят сами в предимствата на еко-транспорта като се повозят на атрактивни велофайтони.

След 11.30 ч. на 10.10.2010 г., екипът на Списание 8, заедно с доброволци и ентусиасти, ще информира минувачите на Орлов мост за промените в климата и възможните мерки за справяне с тях, като за заинтригуваните столичани ще има специална изненада - снимка с противогаз.

Политическа партия „Зелените“ също ще се включи в отбелязването на Световния ден за ремонт на климата. След 13 ч., следобед на 10.10'10 столичани ще имат възможността да посетят специализиран информационен щанд, който ще бъде разположен на Попа и ще съдържа материали за промените в климата и инициативата 350.

„Замръзнала изложба“ е друга креативна акция, посветена на 350. Тя ще бъде под формата на флашмоб (EcoFlashmob) и ще се проведе между 18 и 18.30 ч. в София. Участниците във флашмоба ще останат „замръзнали“ за 350 секунди, показвайки различни послания, които да накарат хората да се замислят за възможните решения на проблема с промените в климата. Информация за точното място, на което ще се съберат участниците във флашмоба ще бъде обявено в интернет преди акцията.

По време на Международния ден за борба с климатичните промени Гражданска група "Да спасим Иракли" организира 6-то поредно почистване на плажната ивица в местността Иракли. Акцията ще стартира на 9-ти октомври в 10 сутринта и ще приключи на 10-ти, в 15.00. Очаква се доброволците, участващи в акцията, да съберат поне 350 чувала с отпадъци. "Да спасим Иракли" смятат, че спешно е нужен нов подход към усточйивото развитие от страна на общинската и държавната власт в контекста на динамични климатични, икономически и социални промени.

Събитията в България, обединени от 350 няма да приключат на 10.10.10-ти, а ще продължат и в седмицата след Световния ден за ремонт на климата. „Коалиция за климата – България“ и Британски съвет ще организират прожекция на откъси от филми, свързани с климатичните промени, която ще се провежда успоредно с дискусия по темата. По време на събитието, организатори и участници в различните кампании, посветени на 350 провели се в България, ще покажат снимки и видео от акциите и ще разкажат своята гледна точка за промените в климата.

Допълнителна информация:

„Коалицията за климата - България“ съществува от септември 2005 г. Повод за нейното създаване е инициативата на гражданска неформална група за отбелязване на „Глобалния ден на действие за климата” в България (част от Global Climate Campaign). Глобалната кампания за климата е инициирана в Лондон и екипът, работещ по нея, координира акции в нарастващ брой държави за привличане на общественото внимание върху проблемите, свързани с антропогенните изменения на климата.
В „Коалицията за климата — България“ участват Блулинк Информационна мрежа, Екологично сдружение „За Земята“, Информационен и учебен център по екология, Фондация „Междуетническа инициатива за човешки права”, Сдружение „Агролинк“, Сдружение „Природа назаем“, фондация "Деметра", Световен фонд за дивата природа – България, Приятели на земята – България, Червената къща - Център за култура и дебат, Фондация „Европейски екологичен фестивал”, Горичка: зеленият сайт, Регионален екологичен център - София, Народно читалище „Бъдеще сега”, Сдружение „Велоеволюция“, „Млади зелени“, Творческа формация „УгаБуга“, Младежка творческа мрежа „YartZ“, Списание 8 и др.


--- За контакти:

● „Коалиция за климата – България“- велоакция пред НДК:
Георги Стефанов, WWF – България, gstefanov@wwfdcp.bg 0889 517 976
Венелина Величкова, Българска фотоволтаична асоциация, velichkova@bpva.org 0889 598 462

● Списание 8:
Ива Тодорова, Списание 8, office@ossem.eu, 0889 593 344

● ПП "Зелените":
Борислав Сандов, ПП „Зелените“, borislav.sandov@gmail.com, 0887 096 757

● EcoFlashmob:
Информация за събитието ще бъде публикувана във facebook

● Гражданска група "Да Спасим Иракли":
Надежда Максимова, "Да Спасим Иракли", 0885 734 377

● Британски съвет:
Диана Стефанова, Британски съвет, booking@britishcouncil.bg , 0887 424 344

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

5364 посещения

OFF