Календар

За българската гора - шествие в София и протест в Бургас, 21 ноември от 14 часа

За българската гора - шествие в София и протест в Бургас, 21 ноември от 14 часаКоалицията от неправителствени организации и граждански групи «За да остане природа в България» организира шествие за българската гора, което ще тръгне от НДК в неделя, 21 ноември 2010 г., в 14 часа. То ще премине през центъра на София и ще завърши в градинката до Народното събрание.

Протест ще има и в Бургас - пред Община Бургас, по същото време - неделя, 21 ноември, от 14 часа.

През тази седмица новият проектозакон за горите е включен в програмата на парламента за първо четене в пленарна зала. Сегашният закон за горите има нужда от промени, но между добрите идеи в новия проектозакон са се промъкнали и някои много тревожни. Например:

- Държавните гори в защитените територии като Витоша, Рила и Пирин ще може да стават частни. Преди 76 години държавата е правила точно обратното - купувала е частни гори, за да може да обяви Народен парк Витоша например.

- Създава се възможност управлението на природните паркове да мине от държавата към общините. Така например община Сливен ще може да управлява Природен парк Сините камъни, а община Царево - Природен парк Странджа.

- В горите ще може да се строят ски писти и вятърни централи, но изсечените терени ще продължат да се водят гори на хартия и това ще спести милиони левове на инвеститорите.

- Някои от заменените гори ще могат да се застрояват, въпреки обещанията на министри, че заменените гори ще останат "бутикови гори".

В дните преди шествието международната природозащитна организация WWF ще внесе петицията "Гората не е само дървесина" при председателя на парламента Цецка Цачева. Подписката е адресирана и до премиера Бойко Борисов и вече му беше връчена лично. Петицията е подкрепена от над 70 000 подписа - на хартия и електронно на http://bulgaria.panda.org/get_involved/forestcampaign/


------------------
Който няма възможност да дойде на шествието, може да се снима с послание за опазване на българските гори и да ни изпрати снимката на pictures@forthenature.org. Ще публикуваме вашите послания в галерия на www.forthenature.org.
Ето примерна снимка, като вие можете да напишете свое послание за горите или за любимо място в България, което е застрашено: http://forthenature.org/upload/articles/news/save_rila_paris1.JPG

Самото становище по закона за горите можете да прочете тук: http://forthenature.org/attitudes/31

Събитията във facebook:
Бургас: http://www.facebook.com/event.php?eid=168430159858556
София: http://www.facebook.com/event.php?eid=106590589411495

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

8562 посещения 3 коментара

Коментари

 1. ...
  2010-11-19 11:40:17

  Коментарът е премахнат

 2. МН
  2010-11-15 12:14:25

  Дано успеем!
  Важно!
  Когато пишете такъв анонс, винаги точно пишете час и МЯСТО, където да се съберат хората! Добре, че не сте пропуснали тази ОСНОВНА информация и във Фейсбук, цитирам за други желаещи да се присъединят:
  Шествие в подкрепа на българската гора - неделя, 21.11.2010, 14 ч., НДК

  Час 21 ноември 2010 г. · 14:00 - 18:00

  Място От НДК до парламента

 3. еав
  2010-11-13 11:15:16

  Наистина е важно да се съберат хора. Трябва да направим някакво усилие, защото иначе и Ковачки ще може да си направи курорта в Рила върху заменена гора, и Цеко Минев ще може да купи земята под съоръженията на Витоша, за които дължи държавни такси вече толкова години, и Лечков ще може да управлява Сините камъни и да си го застрои, и Арнаудов ще може да разшири плана на Царево колкото си иска навътре в парк Странджа... и още ще се нароят далавераджии за сметка на българската гора, която е безмълвна и не може да се защити, а на медиите се плаща да не говорят за това унищожение.

OFF