Календар

Фестивалът „Дни на предизвикателствата” става на 6 години

Фестивалът „Дни на предизвикателствата” става на 6 години„Дни на предизвикателствата”, фестивалът на приключенията, пътешествията и експедициите, ще се проведе за шести пореден път от 30 ноември до 2 декември. Мястото на срещата е Аула Максима на УАСГ (ВИАС), от 18:00 до 21:30 часа, а входът е свободен.

История:
Тази инициатива се породи преди шест години, когато туристическа агенция „Одисея-ин” и магазини „Стената” за първи път срещнаха публиката с лица от френската и българската планинарска авансцена и поставиха началото на това  вече традиционното и очаквано събитие.

Тази година:
Основните акценти в тематичните вечери ще бъдат както пътешествията така и екстремните изживявания на всички континенти и във всички техни форми: катерейки, покорявайки върхове, летейки, изледвайки дебрите на земята, карайки ски, борд или колело, спускайки се по водите на бързи реки, ще представим нови книги

АКЦЕНТИ В ТРИДНЕВНАТА ПРОГРАМА:

Един от гвоздеите в програмата ще бъде филмът Asgard Project, който ще бъде излъчен за първи път в България.

The Asgard Project е разтърсващо красив филм, който проследява амбициозната експедиция на Лео Холдинг до връх Асгард на остров Бафин. Спонсорираният от Бергхаус Лео  си поставя за цел да направи първото свободно изкачване по северната стена на върха, смятана за една от най-трудните стени в света.

През по-голямата част от годината фиордите на остров Бафин (най-големият остров в канадския арктически архипелаг) са замръзнали. Ледовете се стопяват само за съвсем кратък период през лятото. Тогава островът се превръща в рай за катерачите с 24-часовата си дневна светлина, извисяващия се цяла миля гранит и невероятната красота на природата.

- Гост на “Дни на предизвикателствата” ще бъде младият испански катерач Ману Кордоба. Въпреки, че е само на 24 години, Ману има 11-годишен опит и много постижения в леденото и скалното катерене и в експедициите

Любомир Стефанов ще представи част от своите постижения във сравнително непознатия спорт free diving. Tой ще разкаже доколко този спорт е безопасен, какви са техниките, чрез които всеки може да се научи да задържа дъха си и какви са световните рекорди в тази дисциплина

Фотографът Владимир Донков (Snooper) ще ни потопи в дивия свят на Гренландия, където тази година той снима сам над два месеца. В средата на м. Юли Владо навлезе с лодка на местен ескимос в сгушения между планини и лед Тасермиут фиорд, след което продължи пеша с общо 60кг. екипировка, снимачна техника, въдица и провизии за целия си престой, разделени в две раници. Освен вълнуващия му разказ за това как се оцелява сам сред дивата и безлюдна красота на Гренландия, ще се насладим и на негови невероятни снимки.

Алпинистът Боян Петров ще сподели своя опит от изкачването на 2 седемхилядника това лято (Исмаил Сомони (7495 m)и Корженевская (7105 m) в Таджикистан. Акцентът на презентацията му ще бъде планирането на подобна експедиция - Как да се подготвяме, екипировката, тактически план, фактори за успеха/неуспеха

Инфинити хималая – невероятен филм, заснет през погледа на Веселин Овчаров и Хорацио Лоренс - акропарапланеристите, които подобряват съществуващия световен рекорд в безкрайното въртене (infinity tumbling), най-екстремната фигура в акропараглайдинга.

Равновесие - Филм, показващ контраста между забързаното сиво ежедневие в града и свободата която дава сноуборда горе в планината. Това е филм рекламиращ и популяризиращ сноуборда не само като спорт, но и като начин на живот, филм показващ същността, сърцето и най-вече уменията на млади, талантливи сноубордисти.

Повече информация ще намерите в сайта на събитието: www.predizvikatelstva.com

Прилагам и програмата на събитието:
30 ноември: http://www.predizvikatelstva.com/popup_program.php?program_1
1 декември: http://www.predizvikatelstva.com/popup_program.php?program_2
2 декември: http://www.predizvikatelstva.com/popup_program.php?program_3

Фотоконкурс:
В рамките на „Дните” се проведе фотоконкурс на тема „360° предизвикателства”.

Цели на конкурса бе да покаже различни гледни точки към предизвикателствата като създаде 360-градусова панорама от приключения и емоции. Тази година получихме 199 фотографии, изпратени ни от 89 авторa. 25 подбрани творби ще бъдат включени в изложбата, която отваря врати на 30 ноември в 18:00 часа във фоайето на УАСГ (ВИАС) и ще продължи до края на фестивала.

Награждаване:

Независимо журито номинира 3 фотографии, които ще бъдат обявени на откриването на фестивала. Te ще получат награди, предоставени от магазини «Стената»:

Първа награда: ваучер от магазини „Стената” на стойност 300 лв и 100 лв в брой

Втора награда: ваучер от магазини „Стената” на стойност 250

Трета награда: ваучер от магазини „Стената” на стойност 150 лв

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

4352 посещения

OFF