Календар

Шествие в защита на българската гора и Природен парк Витоша и срещу готвените промени в Закона за горите

Шествие в защита на българската гора и Природен парк Витоша и срещу готвените промени в Закона за горитеСофия, 16 януари 2012 г. - Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България”, скиори, сноубордисти и туристи организират шествие в защита на българските гори и Природен парк Витоша.

„Горите не могат да говорят – да викнем вместо тях” ще започне в сряда, 18 януари, 18.30 ч от паметника на Патриарх Евтимий. То ще премине по ул. „Граф Игнатиев”, пл. „Славейков”, ул. „Г.С.Раковски”, бул. ”Цар Освободител” и до пл. „Народно събрание”, където ще има митинг.

Подготвяните в момента промени в Закона за горите могат да доведат до изсичане и застрояване на това най-ценно богатство, при това в места, обявени за защитена природа на България. Промените ще се гласуват на първо четене в сряда в парламентарната комисия по земеделие и гори.

Ако парламентът гласува промените в Закона за горите, внесени от Министерски съвет на 28 декември 2011 г. и станали известни като поправката „Витоша ски”, ще се стигне до:

1.Монопол в зимните курорти на свързани офшорни фирми и по-високи цени за ски карти, тъй като ще им бъдат предоставени вечни вещни права в държавните гори без търг и на практика безплатно
2.Застрояване на продадените на безценица и заменени гори в периода 2003-2011 г., вече дори без Общ устройствен план
3.Нова по-голяма ски зона в Природен парк Витоша от Драгалевци и Симеоново до Черни връх и унищожаване на ски център Алеко
4.Гола сеч в хиляди декари гори на Витоша, Пирин, Рила, Родопите, Западна Стара планина, дори и там където не става за ски
5. По-дълъг ловен сезон с една проста заповед на министъра на земеделието и храните

Природозащитниците предлагат текстовете да се променят така, че:

- Горите на България да могат да се ползват след конкурс.
- Да може да се карат ски и сноуборд по съществуващите писти (включително с поддържани и ремонтирани съоръжения на Витоша), а ако се строят нови, това да не е за сметка на изсечени гори.
- Да се премахне монопола в ски курортите.

Дискусии за промените в Закона за горите и Природен парк Витоша ще има тази вечер, понеделник, от 19 ч. в „+ това” на ул. „Марин Дринов” 30, както и в четвъртък, 19 януари, от 19 ч. в “Чай във фабриката” на ул. “Г. Бенковски” 11.

Допълнителна информация:
- Вече стартира и онлайн петиция в подкрепа на опазването от застрояване и изсичане на Природен парк Витоша на адрес:
http://forthenature.org/petitions/18

- Съпоставка между настоящите текстове в Закона за горите и новите предложени текстове и обяснение какви облаги ще произтекат за „Витоша ски” АД, ако тези поправки бъдат приети от парламента - http://forthenature.org/documents/810

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2844 посещения 4 коментара

Коментари

 1. Пешо
  2016-01-31 02:43:09

  До Мислещ. Алооо, мислиш с гъзъ си....

 2. Мислещ
  2012-01-17 18:05:40

  Не е ли малко нагло и егоистично да искаш да унищожиш вековни гори и магически планини, само за да можеш да си пързаляш газъ по писти и някойси милионер дето не си знае парите да натрупа още, че хептен да не знае колкоса? И това май са все хора дето твурдят, че обичат природата, гората и се чувстват добресред тях. Нещо не е наред тука, а?

 3. Идиалист
  2012-01-17 17:33:11

  Тия копелета не се наситиха на пари, власт, курви и висок социален статус. И ще оставя след себеси поколение от същите алчни и лицемерни материалисти. А можеше светът да бъде далеч по съвършен с перфектен баланс между човека и природата или човекът и природата, едно цяло.
  Няма място за отстъпление пред другаря Ц.Минев, нямаме избор.

 4. Лолол
  2012-01-17 16:56:19

  Същите тези природозащитници които казаха че в горите на Витоша не трябва да се пръска против паразити, да се оставело природата да се излекува сама и сега заради това изпопадаха толкова много дървета.Просто ни оставете да си караме ски на спокойствие никой не се интересува от вашето мнение, отидете да прегръщате дървета някъде другаде...

OFF