Календар

Два народа - една вода! Два народа - една борба!

Два народа - една вода! Два народа - една борба!Четвъртък, 26.01.2012 г. от 12.00 до 13.00 ч. - Румънско посолство, бул. "Михай Еминеску" Nо 4 и бул. "Ситняково"

ДВА НАРОДА, ЕДНА ПРИРОДА!!!

БЕЗЦЕННОТО НИ ПОДЗЕМНО ЕЗЕРО ПОД ДОБРУДЖА ПРОДЪЛЖАВА И ОТВЪД Р. ДУНАВ! ПРИ АВАРИЯ НА РУМЪНСКА ТЕРИТОРИЯ, ЕКОЛОГИЧНАТА КАТАСТРОФА ЩЕ ЗАСТИГНЕ И НАС!!! ЗА ДА НЕ БЪДЕ ПОБЕДАТА НИ НАПРАЗНА! ДА ПОДКРЕПИМ БРАТЯТА РУМЪНЦИ! БЪЛГАРИЯ Е С ВАС, НЕ НА ШИСТОВИЯ ГАЗ!

ЗАЩО Е ВАЖНО!

България постигна забрана на технологията хидравличен удар / хидроразрив / хидрофракинг с решение на Народното събрание от 18 януари 2012 г. Това обаче далеч не решава проблемите с шистовия газ. Защо:

1. Това е само решение, прието броени дни след като правителството беше категорично ЗА добива на шистов газ. Също толкова бързо, колкото бе прието, то може да бъде тихомълком отменено. Затова гражданската инициатива за забрана на хидравличния удар продължава да се бори до приемане на забраната със закон. За да бъде отменена законова забрана, е нужно значително повече време, отколкото за отмяна на подобно решение, и освен това законовите изменения трудно минават незабелязано, въпреки зачестилите напоследък опити за пришпорено прокарване на спорни изменения (напр. поправката "Витоша Ски").

2. Румъния е дала разрешения за сондиране на същата американска компания "Шеврон" над същия този водоносен хоризонт (на прост език: "подземно езеро") Малм-Валанж, който неистово се борим да спасим от отравяне и който е единственият източник на вода за почти цяла Североизточна България. Водоносният хоризонт се простира не само под Североизточна България, но и под Югоизточна Румъния, където "Шеврон" планират да сондират още през тази година. Това съобщава румънският в. „Адевърул". Изданието прилага и карта с разположението на трите терена, върху които американците дупчат за газ. Те са в окръг Констанца, но единият буквално граничи с българската община Генерал Тошево.

Изключително важно е да продължаваме с усилията си да спрем фракинга и да информираме обществеността за рисковете и за развитието на събитията.

Първата ни стъпка сега е протест пред Румънското посолство в София на 26 януари, четвъртък, от 12 до 13 ч. Ще настояваме Румъния да изпълни задълженията си по международни конвенции и европейски директиви за трансгранична оценка за въздействието върху околната среда и да не допуска отравянето на общия, жизненоважен водоизточник на Североизточна България и Югоизточна Румъния - водоносния хоризонт Малм-Валанж. Каним всички да се присъединят към протеста, защото ако Румъния допусне сондиране през общото подземно езеро, водата на Североизточна България ще бъде безвъзвратно отровена. Гражданите на Румъния, където продължава информационното затъмнение по въпроса за шистовия газ, вече започват да осъзнават опасността, в която се намират, и се вдъхновяват от нашия досегашен успех. Нека заедно с тях спрем безумието хидравличен удар!

Междувременно продължава и подписката за забрана на фракинга и на нагнетяването на въглероден диоксид под земята и изобщо за адекватна актуализация на Закона за подземните богатства.

Доц. Георги Георгиев: Ако Румъния започне проучвания за шистов газ, може да бъдат замърсени български подпочвени води. Цялата статия:
http://radioshumen.bnr.bg/News/Shumen/Pages/Doc-Georgi-Georgiev-Ako-Rumuniq-zapochne-prouchvaniq-za-shistov-gaz-moje-da-budat-zamurseni-bulgarski-podpochveni-vodi.aspx

ПРОТЕСТ ПРЕД РУМЪНСКОТО ПОСОЛСТВО ЩЕ НАКАРА РУМЪНСКИТЕ МЕДИИ ДА ОБЪРНАТ ВНИМАНИЕ НА ПРОБЛЕМА И ВЕРОЯТНО ИМАМЕ ШАНС ДА ВЪВЛЕЧЕМ И РУМЪНЦИТЕ В АКЦИЯТА ПРОТИВ УБИВАНЕТО НА ПЛАНЕТАТА НИ... А ЗАЩО НЕ И ЦЯЛА ЕВРОПА!

Българските протести против ШГ бяха най-големите - накарахме българите да се заинтересуват и да се загрижат - защо да не накараме и другите да обърнат внимание!

Румънско посолство - бул. "Михай Еминеску" Nо 4
Карта: http://tinyurl.com/7a9stlc

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2653 посещения

OFF