Календар

Горите не могат да говорят. Да викнем вместо тях. Отново!

Горите не могат да говорят. Да викнем вместо тях. Отново!Доведи приятел :)

На 4 февруари 2012 г., събота, в София се организира шествие в подкрепа на Природен парк Витоша и на българските гори срещу поправките в Закона за горите, предложени от Министерски съвет. Начален час: 11.30 ч. от паметника на Патриарх Евтимий (Попа).

Да викнем „ЗА” запазени гори, а не гори, които се водят такива само на хартия, а на практика са писти, а после министър Найденов да се бие в гърдите, че в България горите се увеличавали!

Да викнем „ЗА” край на монопола на „Витоша ски” на Витоша! За свободна конкуренция и подобрено качество на услугите на Витоша!

Да викнем „ЗА” модернизация на нарочно оставените в плачевно състояние от „Витоша ски” ски съоръжения на Витоша!

На 4 февруари 2012 г., събота, се организира шествие в подкрепа на Природен парк Витоша и на българските гори срещу поправките в Закона за горите, предложени от Министерски съвет.

Час на събиране на площада при паметника на Патриарх Евтимий е 11.00, тръгване в 11.30. Маршрутът е: Попа - ул. Граф Игнатиев - ул. Раковски - жълтите павета по бул. Цар Освободител - Коня. Край – 13.30.

Поправките ще позволят по-бързо, по-евтино и на тъмно да се застрояват горските ни територии, като под особена заплаха е най-старият парк на Балканите – Витоша. Поправките ще позволят скрита промяна на режима на плана за управление на парка, който в момента не позволява изключване на имоти от горския фонд с цел застрояване. Поправките представляват и скрита приватизация на държавните гори, тъй като се предлага инвеститорите в ски курорти да придобиват право на строеж за лифтове и право на ползване на прилежащите ски писти без конкурс и при непазарни цени.

Поправките са минали на първо четене в комисиите в парламента. Шансът за промяна е по време на второто четене. Природозащитните организации внесоха свои алтернативни текстове за промени в Закона за горите. Ако те се приемат, модернизацията на съществуващите ски съоръжения на Витоша ще е възможна без да се допуска скрита приватизация на горите в парка и без да се допуска ново застрояване. Предложено е също строителството на ски-съоръжения и ползването на съществуващи ски писти в горските територии да се правят само на пазарен принцип след конкурс.

На 18 януари на уличен протест въпреки студа се събраха около 2000 души в подкрепа на парка. За около три седмици близо 5 000 души подкрепиха подписката в интернет. Единствено гражданският натиск може да повлияе на управляващите и народното събрание. Трябва да продължим. Защото свободата, както казва Радой Ралин, е като хляба. Тя се пече всеки ден.

Когато беззаконието се превръща в закон,
съпротивата се превръща в задължение.


Страница на събитието във Фейсбук

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

5677 посещения 7 коментара

Коментари

 1. Христо
  2012-02-01 17:53:36

  стига с тези лични обиди и нападки, ако искаме модернизация на Витоша, нека позволим плана за модернизация на ски зоната да се осъществи, прочетете го и тогава дерзайте да се протестира.

 2. Mila N.
  2012-01-28 21:10:08

  При едно посещение на село Добърско в Рила с приятели дипломати от посолството на ФРГ в София и в Сеул /S.Korea/ през първата половина на месец декември м.г. , импровизирано решихме да посетим Байкушевата Мура и хижа Пирин, за които съм им разказвала много пъти ...
  Е да , но НЕ ! На средата на пътя има бариера и най-нахално някакви служители на така нареченото "банско ски" ни върнаха с оправданието , че пистите
  минавали върху шосето ??? и не може през зимата ???
  На въпроса на единият от дипломатите , които попита " Шосето ЧАСТНО ли е" ? някаква дебела лела в ски костюмче презрително сви устни .

  Това чака и Витоша . Така , че - там сме !

 3. Asen
  2012-01-28 19:30:32

  Там сме до последна къпка кръв!!!

 4. гражданин
  2012-01-27 23:08:29

  Вън Цеко от Алеко!

 5. ели
  2012-01-27 18:59:02

  Троловете аут! Вън Цеко от Алеко!

 6. прост Гошко
  2012-01-27 17:09:49

  Неразбирате ли, че точно тази фирма пази Витоша от застрояване на красив и функционален ски парк.Неразбирате ли, че баровците в подножието на Витоша не искат да ги притеснявате.Да не говорим, че са вложили милиарди в курорта Банско и не могат да изпуснат един милион потенциални клиенти от град София.

 7. xrist
  2012-01-27 15:51:04

  Там съм. Някакъв шанс продажните медии да дойдат и да отразят шествието? Или ще снимат на Попа преди хората да дойдат и после ще си тръгнат? А по новините я покажат за пет секунди нещо, я не, както на 18 януари. Но нищо. Ще има още протести, особено ако я приемат тая поправка и Цеко направи от Витоша стоителна площадка.

OFF