Календар

Митинг и шествия „Да спасим гората – да спасим държавата” на 3 март в София, Пловдив и Бургас

Митинг и шествия „Да спасим гората – да спасим държавата” на 3 март в София, Пловдив и БургасВ София митингът е от 14 ч. до пилоните на НДК, тъй като общината отказа съгласуване на шествие.
В Пловдив сборният пункт е ДНА от 12,30 ч., откъдето ще тръгне шествие към Централна поща.
В Бургас шествието започва в 13 ч. от Часовника и ще стигне до Морската градина.
Възможно е да се присъединят и други градове.

Коалицията „За да остане природа в България” припомня, че предстои второ четене на поправките в Закона за горите, както и промени в още няколко закона. Ако те се приемат:
• ще може бързо и евтино да се секат държавни и частни гори, за да се правят писти и просеки за лифтове
• ще се позволят на практика голи сечи, които иначе са забранени от закона, и предполагат свлачища и наводнения
• най-уязвима ще бъде гората в защитените територии на България, които заемат само 5% от страната.
• ще има поредно доказателство, че държавата не обслужва обществения интерес, а частните икономически интереси на един и същ бизнесмен, който вече контролира 3 от 4-те големи ски зони в България – Банско, Витоша и Боровец.

Коалицията „За да остане природа в България” припомня, че поправките очевидно са диктувани от офшорната компания „Витоша ски”, чийто директор е и член на управителния съвет на „Юлен” АД - фирмата концесионер на ски зона Банско. Държавата финансира с 3,6 млн. лв. само тази година ски състезания в доказано незаконния курорт Банско, където самото Министерство на околната среда и водите обяви, че се използва с 65 % по-голяма площ от разрешеното по концесия.

Коалицията „За да остане природа в България” припомня, че държавата смята да изреже 12% от територията на световното природно наследство на ЮНЕСКО в сърцето на Национален парк Пирин само и само да разреши разширяването на ски зона Банско и строителството на нови ски зони над Добринище и в м. Кулиното над Разлог.

Коалицията „За да остане природа в България” припомня, че държавата си позволява с лека ръка да премахва неудобните служители, които спазват закона. Чрез предварително решен конкурс беше отстранен досегашният директор на Природен парк Витоша Тома Белев, защото години наред той защитава опазването на парка и следи изпълнението на плана му за управление, като не допуска неговото застрояване.

За повече информация:
- Петя Шереметова, Българска фондация Биоразнообразие, 0894 479 035
- За Пловдив: Марин Кирков, 0886 423 236
- За Бургас: Радостина Ценова, Българска фондация Биоразнообразие, 0896 798908

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

4812 посещения 2 коментара

Коментари

 1. Константин Диче
  2012-03-06 11:48:29

  Колко ви молих даже тогава, колко ви обяснявах че трябва да искаме нищожност на заменките. Сега и Тома щеше да си е директор и нямаше да има нужда от протести...... Но послушахте "зелените" адвокати и стефчо аврамовото момченце, които се измазниха пред Бойко и му предложиха най - доброто възможно решение за мафията и бойко, та да излезе от кризата за момента, защото ЕК по нашите жалби го беше притиснало..... Тогава ви предупреждавахме че бойко само това чака и в подходящ момент ще ни го начука и ще даде отвново планините за строеж, както и стана. Не ми се вярва да вземете акъл и сега и да се покете ама поне не слушайте лицемери в бъдеще, защото със сигурност не искате да слушате хора на Истината.... това го знам от опит...

 2. Вида Делчева
  2012-03-01 10:50:03

  Общината отказала съгласуване на шествие!? Че те имат ли право на това?? Мислех, че могат само да променят маршрута, и то при някаква обекивна причина от типа на госутващи президенти и т.н.
  И какво, срещу Пилоните ли ще протестираме, те какво са ни виновни? Поредно безобразие!
  Нищо, тамън можем да попротестираме и пред bTV, които все не ни отразяват или като пускат кадри от наши протести, после пуска интервюта с \\\"природозащитниците\\\" от \\\"Природа за хората и регионите\\\"...

OFF