Календар

Събитие във Фейсбук приканва за жива верига в подкрепа на Тома Белев

Събитие във Фейсбук приканва за жива верига в подкрепа на Тома БелевПриканваме ви утре, четвъртък 1 март (и всеки следващ работен ден) в 8.20 часа да се съберем за един час пред дирекцията на Парк "Витоша" (площад Възраждане, “Антим І”№17 ) с плакати, които ясно да показват позицията ни за опорочения конкурс и отстраняването от длъжност на доказани специалисти. Нека да се хванем за ръце, да направим жива верига и да не допуснем Снежана Петрова до дирекцията на ПП Витоша.

От 29 февруари 2012 Парк Витоша има нов директор, Снежана Петрова – ландшафтен архитект без умения и опит в областта на защитените територии и парковите дела. Снежана Петрова не отговаря на условията на конкурса, тъй като образованието й не съответства на изискваното в конкурса (тя е ландшафтен архитект, а исканото образование е горско стопанство или екология със специализация опазване на горските екосистеми). От осведомени източници знаем, че съпругът й е много близък с Цеко Минев.

Въпреки че е подадено обжалване на резултата от конкурса, въпреки острите реакции и становища, изпратени от десетки организации, фирми, университети и служители на природните и национални паркове в подкрепа на Тома Белев, Изпълнителната агенция по горите назначи новия директор днес.

Ние като граждани не можем да останем безучастни към тези събития, доказващи за пореден път, че цялата държавна машина работи за улеснение на частните икономически интереси на едни и същи бизнесмени без да признава правила, закони и морал.

Държавата неведнъж се опита да отстрани неудобния й Тома Белев, но с вашето участие и след направени серия от проверки в дирекцията, които не откриха никакви нарушения, постът му беше запазен. Нека и този път го защитим, какво и той години наред отстоява защитата на парка от посегателствата на мафията, нарушаваща закона.

Събитие във фейсбук: https://www.facebook.com/events/263015077106035/

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2751 посещения 6 коментара

Коментари

 1. Марин
  2012-03-01 13:11:22

  Против промените в закона за горите да, правилата за конкурсите не ги знаем за да можем да ги коментираме в пълнотата им...

  А иначе... твърде много съвпадения се случиха в последния един месец за да можем да бъдем хипотетични оптимисти. Живеем в страна в която Натура 2000 се смята за бич а горите и планините виждани единствено касичка прасенце, така че скептицизма породен от реалността е напълно обоснован. Като прибавим и целенасочените кампании срещу хора доказали честността и компетентността си картинката е повече от ясна...

 2. александър
  2012-03-01 12:51:33

  колкото до правилата и процедурите - не е ли иманно против някои от тях протестът ни :)

  отблизо познавам и специалността Горско стопанство и специалността Ландшафтна архитектура и затова си позволих да изкажа мнение...

  ако хипотетично предположим, че новоназначения директор не е поставена фигура - не е ли възможно с подобни на тази жива верига действия да превърнем един приятел във враг?

  надявам се, че Снежана Петрова е професионалист и няма да вземе под внимание подобни глупости...

 3. Марин
  2012-03-01 12:36:37

  Предложението за жива верига пред ИАГ има смисъл, колкото до подходящата квалификация, има си правила и процедури които трябва да бъдат следвани, така че ние като неспециалисти няма как да определим компетентно кое е подходящо и кое не. Въпросът в случая е, че квалификацията не отговаря на изискванията и въпреки всичко е класирана на първо място, освен това цялата процедура не е обявена публично, въпреки обществената значимост на събитието.

 4. александър
  2012-03-01 12:18:51

  едва ли Снежана Петрова е виновна за непрозрачността на проведения конкурс
  и като така може би е редно живата верига
  да е пред ИАГ например...

  колкото до ясната визия - предполагам, че тя идва с
  ясния поглед върху нещата, а за него е нужно време

  не съм съгласен и с това, че квалификацията
  Ландшафтен архитект не е подходяща за управлението на един природен парк...

 5. Марин
  2012-03-01 11:47:35

  Съгласен с мнението ти, но проблема, че не знаем нищо за нея е именно в непрозрачния конкурс, говорим за директор на национален парк, не на търговско дружество. Редно е всички кандидатури, изисквания и правила да бъдат обществено достъпни за да може всеки да се запознава своевременно а не когато вече е твърде късно. В този ред на мисли, четейки първото и изявление оставам с впечатлението, че освен вече известното несъвпадение на квалификация тя няма и предварителна ясна визия за бъдещето на парка а ще лавира между интересите, което всички знаем какво значи, съдейки по примерите от миналото и настоящето...

 6. александър
  2012-03-01 10:39:11

  разбирам да подкрепя човек Тома Белев,
  но да се прави жива верига срещу човек,
  за който не се знае почти нищо е глупаво!

OFF