Календар

'Синьото мече' ще чисти Южния и Западния парк в София. Ела и ти!

'Синьото мече' ще чисти Южния и Западния парк в София. Ела и ти!Ако и вас ви притесняват опаковките от вафли и пластмасовите шишета от бира, изхвърлени по поляните, включете се в почистванията на два от големите паркове в София. Защото от нас зависи как ще изглежда градът, в който живеем.

На 28.04.2012 г. (събота) в Южния парк и на 19.05.2012 г. (събота) в Западния парк в София ще бъдат организирани почиствания с помощта на доброволци.

Началният час и на двете акции е 10:30, но чували и ръкавици ще се раздават през цялото време до 13 часа на сборните пунктове – входа на Южния парк откъм бул. „Петко Тодоров” (при спирката на автобус 76 и тролей 8, въртележката с кончетата и тиквите) и входа на Западния парк откъм бул. „Сливница” (при спирка Западен парк на автобус 83). Организатор на събитието е Онлайн магазин за ръчно изработени стоки Синьото мече , който към момента обединява над 25 български автори.

„Целта на почистванията, които организираме, е не само да съберем много отпадъци, но и да повлияем на тези, които са свикнали да изхвърлят боклука си на поляната, когато са в парка. Също да предизвикаме повече хора да се замислят над проблеми като чистотата в града и прекомерната употреба на еднократни опаковки, бутилки, торбички и т. н., които също допринасят за замърсяването, а е лесно да бъдат редуцирани от всеки от нас. Можем да използваме платнени торби, когато пазаруваме, да носим бутилка за вода за многократна употреба и при възможност да избираме по-големите разфасовки на необходимите ни продукти”, коментира управителят на Синьото мече Яна Вичева.

Синьото мече е само на шест месеца, но вече има традиции в доброволческите и благотворителни дейности. Още с откриването на магазина беше организирано почистване на Борисовата градина в София. Автори от магазина ежеседмично посещават центъра за деца с увреждания „Свети Мина”, за да помагат и да творят заедно с децата. Синьото мече участва и на благотворителните базари на международната организация „Марш на любовта”, която подпомага деца, лишени от родителски грижи, възрастни хора и други нуждаещи се. В момента се работи по реализацията на две идеи – едната е за обучение на деца от ромски произход на различни техники за ръчна изработка, съвместно с фондация „Здраве и социално развитие”, а другата е за организиране на обучения-игри в домове за деца, лишени от родителски грижи.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2395 посещения

OFF