Календар

Бдение „Да спасим Пирин“ пред екоминистерството

Бдение „Да спасим Пирин“ пред екоминистерствотоУтре експертен съвет решава дали да допусне застрояване на Национален парк Пирин с нови лифтове, писти и хотели

София, 18 февруари 2013 г. - Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” подкрепя бдението „Да спасим Пирин“, което ще се проведе довечера от 18,30 ч. пред сградата на Министерството на околната среда и водите на ул. „Гладстон“ 67 в София.

Утре, 19 февруари 2013 г., Висшият експертен екологичен съвет (ВЕЕС) към екоминистерството ще заседава дали да приеме промени в плана за управление на Национален парк Пирин, поискани от кмета на община Банско Георги Икономов, които да разрешат строителството на нови лифтове, писти и дори сгради и хотели на около две трети от цялата територия на Национален парк Пирин.

В същото време алтернативни искания на коалицията „За да остане природа в България“, предложени за съвета, не бяха приети за разглеждане от екоминистерството, въпреки че това е негово задължение според Административно-процесуалния кодекс.

Сегашният план за управление на Национален парк Пирин изтича през 2014 г. и е със срок от 10 години.

Представител на природозащитната коалиция е допуснат да присъства на заседанието на съвета утре без право на глас. Много организации вече изпратиха до съвета свои становища защо не бива да се допускат предложените промени. Според експертите от природозащитните организции исканите промени в плана за управление на Национален парк Пирин биха довели до

• изсичане на вековни гори от смърч и бяла мура
• унищожаване на естествения характер на екосистемите
• унищожаване на местообитанията на много редки и защитени видове
• унищожаване на още клекови формации, които освен природозащитен имат снегозадържащ и противоерозионен ефект
• повишен риск от свлачища и наводнения, на каквито вече бяхме свидетели, откакто съществува ски зона Банско
• нарушаване на пейзажа, което е една от стойностите, заради които Пирин е включен в списъка на световното природно наследство.

Каквото и да е решението на ВЕЕС, то може да бъде потвърдено или отхвърлено от екоминистъра Нона Караджова. Ако тя все пак реши да приеме предложените от община Банско промени в плана за управление на Национален парк Пирин, те трябва да бъдат утвърдени от Министерски съвет.

В публикуваната в социалните мрежи покана за бдението довечера пред екоминистерството се казва: http://www.facebook.com/events/541396942558735/542370965794666/?notif_t=plan_mall_activity

«Искаме прекратяване на концесията на Юлен АД, защото некоректният инвеститор трябва да бъде санкциониран!
Искаме да не се променя Плана за управление на Национален парк Пирин до изготвянето на нов през 2014 г.!

В Национален парк Пирин са регистрирани вече достатъчно нарушения при изграждането и експлоатацията на ски зона Банско. Екоминистърът Нона Караджова преди две години призна, че площта на ски зоната е с две трети по-голяма от разрешеното по концесия. Вместо да се потърси отговорност за нарушенията, се дава възможност на нарушителите да изграждат хотели, нови писти и лифтове в сърцето на Национален парк Пирин.»

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2949 посещения

OFF