Календар

Гражданите отново на улицата - вторник, 2 октомври, 19 часа, пред МОСВ

След вчерашната среща на представители на кампания "За да остане природа в България!" и гражданска група "Да спасим Иракли" стана ясно, че Рила и цялата природа в България виси на косъм и няма воля за реални действия от страна на Министерството за нейното опазване. Ето защо е наложително още днес да покажем, че не сме съгласни, днес, защото всеки ден е важен и машините работят...

На 2 октомври 2007 г., вторник, от 19 часа граждани и Коалицията За да остане природа в България организират акция пред Министерство на околната среда и водите на ул."Уилям Гладстон" 67. С акцията организаторите изразяват категоричното си несъгласие да плащат като данъкоплатци санкции. „Опасяваме се, че заради незаконното строителство в Рила на страната ще бъдат наложени в размер на приблизително 300 000 евро на ден, което само от датата на първия репортаж (20 август т.г.) до днес прави над 1 200 000 евро.“, споделя Цвета Христова от Екологично сдружение За Земята и продължава, затова: „ Гражданите отново призовават Министъра на околната среда и водите с един свой подпис да спести милиони евро за България, като подпише заповед по чл. 19 от Закона за биологичното разнообразие и да спре незаконното строителство на пътища и лифт в Национален парк Рила.“

На провелата се на 1 октомври среща между представители на иницативата "Да Спасим Иракли", коалицията “За да остане природа в България” и граждани стана ясно, че в Министерство на околната среда и водите цари една мълчалива търпимост и изчакване към незаконните строежи в Рила.
Присъстващите заместник - министри Йордан Дардов и Чавдар Георгиев, началник на отдел Натура 2000, началник на Националната служба за защита на природата не взеха отношение мерките, които ще предприемат за строителството на Паничище. Същите бяха призовани да припомнят на министъра на околната среда и водите, че с един свой подпис може да спаси Рила, като им бе връчена готова проектозаповед, която да бъде подписана от министъра. Отново не последва реакция.

Гражданските протести за Рила ще продължат, докато незаконното строителство не бъде спряно. Предвиждат се други акции през настоящата седмица в София и поход за спасяването на Рила през почивните дни в района на проекта за ски курорт „Паничище – Езерата-Кабул“.

Софийска община е уведомена за протеста, въпреки че по закон уведомлението трябва да се направи поне 24 часа преди събитието. Предвид спешността на акцията изчакване обаче не може да има. Можете да видите входящото номерче, надяваме се на експедитивност от страна на общината и разчитаме на тяхното съдействие!

За контакти:
Цвета Христова, Екологично сдружение “За Земята” – 0895 461 590, cveta.hristova@gmail.com
Йорданка Динева, Българска Фондация Биоразнообразие - 0896798902

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

OFF