Календар

Над Паничище се изграждат ски писти, заявени като противопожарни просеки

Ски зона Паничище се строи, въпреки изтеклите или липсващи разрешения, неясната документация и съмнителният произход на инвестираните средства. На пресконференция в БТА коалиция "За да остане природа в България" обобщи натрупаната информация и представи нови факти за продължаващите строежи в зона „Рила-буфер” над Паничище и в зоната на Национален парк „Рила”.

Тома Белев, директор на природен парк Витоша, съобщи, че лифтът хижа „Пионерска” – хижа „Рилски езера” се строи без разрешение за ОВОС, защото то е изтекло преди началото на строежа и не е било подновено. Той обърна внимание и на злоупотребите със собствеността на парка. Заради промени в картата на държавно лесничейство „Сапарева баня”, отразени вече и в кадастъра, паркът мистериозно е загубил 20 дка от площта си и те са се оказали в землището на общината.

По думите на Катерина Раковска от WWF България, в района се правят просеки, които, според лесничейството, са противопожарни. Но ако се сравнят с плана за изграждане на ски зона „Паничище-Езерата- Кабул”, се оказва, че те съвпадат с трасетата на писти 1, 2 и 4 от проекта.

Коалицията изнесе и факти за мащабните финансовите злоупотреби при осъществяването на инвестиционните намерения в Паничище, Супер Боровец и Супер Перелик. По данни, получени от публичния регистър, офшорни фирми на близки до властта лица, изкупуват общинска земя на ниска цена, след което я ипотекират за много по-голяма сума.

Природозащитниците са сезирали всички български институции за незаконните действия, но никое ведомство не се наема да започне ефективни проверки и да прекрати нарушенията. Затова коалиция „За да остане природа в България” е изпратила сигнали с искане за санкции до Европол и до европейските институции.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

OFF