Календар

Акции


Нова акция за Рила в Пловдив, събота, 10.11.2007г.

Четвъртата поредна информационна и протестна акция в защита на НП Рила от застрояване и оскверняване на духовния център 7-те Рилски езера ще се осъществи тази събота, на традиционното място пред Община Пловдив. Акцията ще започне в 15.30 часа на „копчетата”. Очакваме подкрепа от всички, които обичат българската природа и искат да я запазим прелестна, чиста и свята– такава, каквато я възпяваме в любимите ни песни и в националния химн на България.

СЕГА Рила има нужда от всички нас!

за контакти:
blueprints@abv.bg
тел: 0896614312 - Нели Арабаджиева
www.zaprirodata.blogspot.com

Прочети пълния текст

Събирай подписка: информирай гражданите за Рила

Прочети пълния текст

За Рила: Пловдив, петък,

Публикуваме информацията от организаторите на третата поред акция За Рила в Пловдив:

Този петък /2 ноември, 2007г./ на „копчетата” в Повдив, в 18ч. ще се проведе третата поредна акция в защита на Национален Парк Рила.

Незаконните строителни работи в парка продължават вече трети месец. Съществува реална опасност 7-те Рилски езера да бъдат превърнати в часна собственост на офшорна фирма регистрирана на Вирджинските острови и представители на местната власт в община Сапарева Баня, които тази събота си позволиха да изпратят въоръжени биячи срещу протестиращите еколози пред информационния център на НП Рила. Повече информация по случая вижте в: http://evropa.dnevnik.bg/show/?storyid=392636,

http://nabludatel.blogspot.com/2007/10/blog-post_28.html

Дори полицията в Сапарева Баня съдейства на нарушителите, в ущърб на обществения интерес и в нарушение на българското и европейското законодателство. Безнаказаните своеволия в България взимат неимоверни размери, поради слабата заинтересованост и ангажираност обществото като цяло.

Застрашените от унищожение и разпродажба места са твърде много. Не е само този случай!!! В събота безскрупулни мурти обявиха: „Сапарева Баня не е България. Това е наше тука!” Утре някой от Вирджинските острови може да обяви цяла България за частна собственост. Не можем да позволим това да се случи. Абсурдно е.

Време е да проявим интерес какво реално се върши в страната ни и да предприемем действия в защита на собственото ни бъдеще. Моля, включете се с активни действия, като се присъедините към кампанията ЗА ДА ОСТАНЕ ПРИРОДА В БЪЛГАРИЯ www.forthenature.org или по друг начин, който Вие прецените за добър. Може да изпращате идеи и предложения на blueprints@abv.bg и на contact@forthenature.org Съобщения и новини за акции в Пловдив може да следите във www.forthenature.org и www.zaprirodata.blogspot.com

Прочети пълния текст

прескочи кобила: 1 ноември, 9:00 - 10:00 часа пред МОСВ

Заповядайте да се включите в символичен театър - игра на "прескочи кобила" ще демонстрира прехвърлянето на отговорността от една институция на друга и тяхното явно пренебрежение към случая с незаконното изграждане на съоръжения, навлизащи в границите на национален парк Рила.

Прочети пълния текст

Заявление за достъп до обществена информация за строежите в Рила

Попитайте Министерството кога ще спре строежа в Рила!

Прочети пълния текст

Save Rila actions -Пловдив –25.10. 18.00 часа, на „Копчетата” - площада около фонтаните пред Общината, за контакти: (skype ) elmirabg

Прочети пълния текст

Съботите на Рила!

Акциите за Рила продължават на място. Каним ви в събота, 20.10.07 на Паничище над хижа Пионерска, на строителната площадка.

Да засадим дървета, там където трябва да е гора, а не път!

Тази събота, 20 октомври 2007 г.,12,30 часа, над хижа Пионерска гражданите залесяват и рекултивират терените, които трябва да са гора, но са превърнати в път.
На 20 октомври стават точно два месеца от първия протест на Паничище. За 60 дни институциите и МОСВ не успяха да установят и спрат незаkонните строежи на Паничище.
И тъй като институциите явно не могат и не искат да са си свършат работата, ние ще я свършим вместо тях.

Всяка събота ще има гражданско присъствие на Паничище до спиране на незаконните строежи или докато падне сняг. Гражданите и коалицията „За да остане природа в България“ искат да се спре незабавно незаконното строителство на пътища и лифт на Паничище в Национален парк Рила и защитени зони по Натура 2000, които се строят без решения и преценки по ОВОС, оценка за допустимост и без концесия.

Гражданите настояват МОСВ и институциите да гарантират, че на територията на Националения парк няма да се строят ски курорти в противоречие със закона за защитените територии и плана за управление на парка.

Сборен пункт в София: 7.30, на паркинга до стадион "В. Левски". Нека който има кола да дойде с нея, останалите хора ще се наместят по свободните места. Има осигурен и автобус за 12 човека!

Сборен пункт Рила - 11.00 часа, на строителната площадка над хижа "Пионерска".

Ще залесим символично с мури местата, които сега са разорани, а трябва да са гора! Начало на залесяването, 12.30 часа:)

Носете фотоапарати, диктофони и камери. След това пращайте обратно записи и снимки и линкове на contact@forthenature.org

Прочети пълния текст

На 18.10.'07: Сини езера и море във всички градове - за Рила и Иракли


Подробности и програмата в другите градове в пълния текст на новината

Прочети пълния текст

Гражданите отново на улицата - вторник, 2 октомври, 19 часа, пред МОСВ

След вчерашната среща на представители на кампания "За да остане природа в България!" и гражданска група "Да спасим Иракли" стана ясно, че Рила и цялата природа в България виси на косъм и няма воля за реални действия от страна на Министерството за нейното опазване. Ето защо е наложително още днес да покажем, че не сме съгласни, днес, защото всеки ден е важен и машините работят...

Прочети пълния текст

Конкурс 'МОЕТО ЛЯТО' в 'Зеления пояс'

Ако се е случило да прекарате отпуската или ваканцията си в районите на "Зеления пояс" (това най-общо казано са нашите погранични планини), този конкурс е точно за вас.
Българска фондация Биоразнообразие, национален координатор на инициативата "Green belt", очаква интересните ви истории до 14 октомври 2007 година. Може да ги придружите с рисунки, снимки, клипчета и каквото ви хрумне.
Най-впечатляващите ще получат награди и ще бъдат публикувани в интернет страницата за „Зеления пояс”. Ще има и специална награда за най-малкия участник в конкурса.

Подробности за конкурса и адреси, на които да изпращате историите си, в пълния текст на акцията!

Прочети пълния текст


Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията
             
    Install Flash player!