Календар

Акции


Отпразнуване на международния ден на младите хора в Странджа - 12.08.07

Народно читалище "Просвета" град Малко Търново ни канят да отпразнуваме заедно международния ден на младите хора в Странджа.
Вижте програмата в пълния текст на новината

Прочети пълния текст

Участвайте в създаването на най-дългото писмо в защита на Природата в България!

Направи отпечатък на ръцете си или ги очертай и оцвети на лист, след което напиши своето име, възраст и града, в който живееш и ни ги изпрати. Включи децата, с които играеш, своите съученици, децата от детската градина, приятелите, с които ходиш на тренировки или с които участвате в една и съща школа, кръжок или курс. Покажи, че искаш да остане природа в България!

Писмото с изпратените от вас отпечатъци ще бъде изпратено до Президента на Република България.

Прочети пълния текст

Да спасим Иракли: 2ри август, 9.30 пред Минисрески съвет, 16,30 внасяме ИСКАНИЯ в Министерството на околната среда, 18.30 МАСОВА ГРАЖДАНСКА АКЦИЯ!!!

Целият утрешен ден ще бъде под знака на защита на Иракли. Очакваме ви на 2 акции:

Нека бъдем заедно още сутринта на 2ри август, 9.30 пред Министерски съвет, когато на вече традиционното гражданско присъствие по време на ежеседмичните заседания на министрите ще проследим дали наистина Министъра на околната среда и водите ще удължи временната заповед за строителство на Иракли в още една година.

Дори това да се случи, то не е достатъчно. Единствената гаранция за запазването на Иракли в непокътнат вид е защитена местност по българските закони. Предложение за това е внесено в Министерството още юли месец миналата година (вх. № 48-00-483). Ето защо продължаваме акциите в защита на Иракли, докато не сме сигурни, че то ще е защитено.

Втора акция - утре. 2ри август, 16.30 часа, организатор гражданска група Да спасим Иракли. В 16.30 часа се събираме пред сградата на Министертвото на околната среда и водите на площад Славейков (близо до шадраваните).. Тогава ще внесем пълния списък с искания за незабавни действия, които трябва да бъдат предприети. Акцията ще продължи и след работно време: ОЧАКВАМЕ ВИ ЗА МАСОВА ГРАЖДАНСКА АКЦИЯ В 18.30 ЧАСА, пак там, на шадраваниете до Министерството на Славейков. Столична Община е уведомена за събитието.

Продължаваме и акцията със заявленията за достъп до общществена информация! Вижте новината и изтеглете от там заявлението!

Прочети пълния текст

Акция за Иракли

Гражданска група "Да спасим Иракли" и коалиция "За да остане природа в България!" канят всички граждани на 1 август от 14 часа пред Министреството на околната среда и водите. Нека заедно поискаме удължаване заповедта за забрана на строителството на Иракли, защото заповедта, която Министъра издаде миналата година, изтича на 4 август. В правомощията на Министъра на околната среда и водите е да продължи заповедта с още една година.

Прочети пълния текст

ЖЪЛТИ СТОТИНКИ пред Министерски съвет

Гражданското присъствие в подкрепа на Натура 2000 пред Министерски съвет ще продължи и този четвъртък (26.07.2007) - за 17та поредна седмица.
Този път всеки ще изсипе по шепа жълти стотинки...

Прочети пълния текст

Най-дългото писмо в защита на Природен парк 'Странджа' и българската природа

Народно читалище ”Просвета” гр. Малко Търново кани всички деца и младежи до 21 годишна възраст да участват в създаването на най -дългото писмо в защита на Природен парк ”Странджа”!
Писмото ще бъде изпратено до Президента на Република България.
Направи отпечатък на ръцете си или ги очертай и оцвети на лист, след което напиши своето име, възраст и града, в който живееш. Включи децата с които играеш, своите съученици, децата от детската градина, приятелите, с които ходиш на тренировки или участвате в една и съща школа, кръжок или курс. Покажи, че искаш да остане природа в България!
Изпрати отпечатъка /ците/ на адрес: гр. Малко Търново п. код 8162 ул.”България” № 18 получател: НЧ ”Просвета” .

Прочете целия текст на поканата в документи

Прочети пълния текст

Номинирайте за годишните награди за опазване на биоразнообразието

Източник: Българска фондация Биоразнообразие
За втора поредна година Българска фондация Биоразнообразие ще раздаде Годишните награди за опазване на биоразнообразието. Идеята е да се отличат най-ярките постижения в България, както и да се даде гласност на добрите практики, свързани с опазването на природата.

Прочети пълния текст

Коалицията 'За да остане природа в България' организира гражданско присъствие в градинката до Народното събрание утре, сряда, 11 юли 2007 г., от 9 часа.

Природозащитниците ще призоват българските депутати да приемат спешно допълнение в Закона за защитените територии, които да препотвърдят всички заповеди за обявяване на защитени местности и природни паркове от последните 74 години. На влизащите за заседението на парламента депутати ще бъде връчван текста, с който може да се промени закона и да се запази Природен парк Странджа и останалите защитени територии в България.

Надяваме се да успеете да отделите време преди работа, защото само нашето действие и присъствие може да промени съдбата на българската природа!

Прочети пълния текст

В подкрепа на Странджа и в Стара Загора! Обаждат се и от други градове!

Днес, 5 юли с прожекция на филми за Странджа стартират поредица от акции в защита на парка. Мястото за днешните прожекции е кафе "Нани" (до Принц Хамбургер)
През следващата седмица група ентусиасти планират акции и си търсят подкрепа:)...

Прочети пълния текст

ДА ЗАПАЛИМ ОГЪНЯ НА СТРАНДЖА … ПРЕД НДК

В момента Върховния административен съд решава съществуването на Природен парк Странджа - най-голямата защитена територия в България. За да можем да я защитим, ние искаме да ви я представим като покажем една малка част от нея в София. И тъй като не можем да пренесем природата на Странджа – странджанската зеленика, лавровишнята, белогърбия кълвач или видрата, решихме да представим другата голяма ценност на планината - хората на парка.

Една от най-големите атракции безспорно е „нестинарството” – обичай, пренесен през вековете и съхранен от странджанци. Малко софиянци могат да видят автентичния ритуал в с. Българи, който се чества всяка година на 3 юни - празникът на Св. св. Константин и Елена по старому. Затова нестинарите ще дойдат в София.

Каним ви на 26 юни 2007 г. (вторник) от 20.00 часа да видите вълшебството на нестинарските танци и да усетите „огъня на Странджа” пред фонтаните на НДК.

На място всички ние ще можем да се насладим още на автентични изпълнения на тъпан и гайда от сърцето на Странджа, както и на музиката на групата „Балканджи”. Ще можем да се подпишем в подписка за защита на парка и да разберем кои са 140те известни българи, които вече я подкрепиха.


Снимки от Странджа

Прочети пълния текст


Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията

    Знаете ли, че..

    До хижа „Бъндерица” в Пирин расте Байкушевата мура, връстница на Българската държава, на над 1300 години.
             Планина, обичам те