Календар

Декларация на Коалиция 'За да остане природа в България' в подкрепа на Инициативния комитет за защита на зелената среда в Бургас

Изтегли, PDF, 147.68 Kb

Декларация на Коалиция 'За да остане природа в България' в подкрепа на Инициативния комитет за защита на зелената среда в БургасДо:
Инициативен комитет за защита
на зелената среда в Бургас

Копие:
Бургаските медии

ДЕКЛАРАЦИЯ

Коалицията от над 30 неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” изразява официално своята подкрепа за Инициативния комитет за защита на зелената среда на Бургас, който вече два месеца открито и доблестно се противопоставя на опитите за варварско ликвидиране на съществена част от зелената система на града. След заповед на кмета на града Димитър Николов, при неясна и съмнителна мотивация и при пълна липса на прозрачност за обществеността, незаконно беше осъществена сеч на 160 дървета по един от централните булеварди в града – „Цар Симеон I”. Плановете за „облагородяване” на градската среда чрез гола сеч щяха да умъртвят още поне 80 дървета, ако не беше навременната, единна и категорична реакция на бургарската общественост. Гражданите от Инициативния комитет сезираха областния управител на Бургас, подадоха жалба до Бургаския административен съд, алармираха всички медии и събраха подкрепата на стотици граждани на Бургас.

Считаме за недопустима реакцията на Община Бургас, която след настояването на областния управител на Бургас, както и на цялата общественост, за предоставяне на официална информация на гражданите относно сечта, спусна още по-дебела информационна завеса и побърза да изсече колкото се може повече дървета преди Бургаският административен съд да разпореди спиране на сечта (впоследствие разпореждането бе препотвърдено и от Върховния административен съд). Освен необоснована от екологична гледна точка и напълно нелогична от гледна точка на планирането на зелената система в градската среда (защото не може да се позволи едновременното изсичане и изкореняване на всички дървета в дадена градска част), тази сеч демонстрира и явен конфликт на интереси. Замесените в разрешаването и извършването й лица са едни и същи – настоящата директорка на общинското „Озеленяване” е била дългогодишна служителка на фирмата с благозвучното име „Бургасцвет”, която извърши „разкрасяването” на бул. „Цар Симеон I”.

Като коалиция от организации, борещи се за опазване на българската природа, сред чиито водещи общи ценности е гражданската активност и способност за чувствителност и реакция при злоупотреби и своеволия на властите, поздравяваме гражданите в Бургас, които се противопоставиха на сечта, за твърдата и смела позиция и будната гражданска съвест. Това е гражданското общество, от което България се нуждае – активно и способно да се самоорганизира и да ДЕЙСТВА! Пожелаваме ви успех в борбата за зелен Бургас и адекватна общинска администрация!

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1726 посещения