Календар

Правителството да вземе решение по нарушенията в ски зона Банско, преди да подкрепя разширението й

Правителството да вземе решение по нарушенията в ски зона Банско, преди да подкрепя разширението йСофия, 21 януари 2013 г. - Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” настоява правителството да вземе мерки срещу нарушенията в ски зона Банско, преди да реши дали да има ново строителство в Национален парк Пирин.

На 19 февруари 2013 г. екоминистърът Нона Караджова свиква Висшия експертен екологичен съвет, който да разгледа промени в плана за управление на Национален парк Пирин, които да разрешат строителството на втори кабинков лифт и още писти в ски зона Банско, каквото е искането на кмета на община Банско Георги Икономов, подкрепен от председателя на парламента Цецка Цачева и вицепремиера Цветан Цветанов.

Коалицията "За да остане природа в България" припомня, че в момента реално действащите природозащитните организации нямат свой представител, дори като наблюдател на заседанията на Висшия експертен екологичен съвет. Остава неясно защо точно този въпрос намери толкова бързо място в дневния ред на съвета.

Природозащитниците припомнят, че през 2011 г. екоминистърът Нона Караджова призна след извършени измервания, че реално използваната площ на концесията за ски зона Банско в Национален парк Пирин е надвишена с две трети над разрешеното.

Въпреки това вече две години няма наказания за това нарушение, а в същото време представители на управляващите открито подкрепят разширяването на ски зоната, която може да стане до три пъти по-голяма от сегашната като площ.

В същото време нито една от пистите в ски зона Банско в Национален парк Пирин няма разрешение за строителство, което е в нарушение на Закона за устройство на територията.

По повод препоръката на премиера Бойко Борисов да бъде намерено общото сечение между туризма и природозащитата в Национален парк Пирин коалицията "За да остане природа в България" се обръща към Министерски съвет с настояване проблемите пред развитието на ски зона Банско и опазването на Национален парк Пирин да бъдат поставени на реален и широк обществен дебат, а не предпопределени от различни политически лица. Тези проблеми не засягат отделни групи от обществото или битието на една община, а цялата нация и благото на обществото.

Природозащитниците считат, че първата стъпка към открит процес на дебати и отчитане интересите на цялото общество е държавата да гарантира еднопосочна държавна политика и да упражни закона в пълната му сила.

В момента липсва ясна единна политика на държавата как да се развива устойчиво планинския туризъм в България, което все по-често води до безумното противопоставяне не само на бизнеса срещу гражданското общество, но и на отделни групи в обществото.

Липсата на такава политика спрямо обекта на световното природно наследство Пирин е остро критикувана и в последните решения на Комитета по световно наследство към ЮНЕСКО, от което националният парк е част.

Без такава политика участието на гражданското общество в предрешени и формални обществени обсъждания на индулгирани от държавата проекти е напълно безсмислено и води единствено до увеличение на общественото недоволство, казват от коалицията "За да остане природа в България".

Обект на дебати и държавна политика трябва да бъдат както различните визии за развитието на туризма в Пирин, така също и проблемите довели до "лунните пейзажи" в Пирин, презастрояването на туристическите селища в подножието на планината и превишаването на концесионните права в ски зона Банско. Трябва да бъде потърсен и опит от алпийските национални паркове, където именно наличието на ясна държавна политика и ясни правила за всички гарантира, че развитието на ски туризма не води до унищожаването на дивата природа в защитените територии.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2418 посещения