Календар

Природен парк Странджа стана на 15 години

С екстремен зимен поход бе отпразнувана 15-тата годишнина от създаването на природен парк "Странджа" – най-голямата защитена територия в страната. В похода се включиха 14 ентусиасти от Бургас, Сливен, Котел, Велико Търново, Българово и служители от дирекцията на природния парк. Водач на групата бе директорът на парка Стефан Златаров. Преходът продължи над 6 часа, при излючително трудни условия и температурати до минус 15 градуса.

Голямата атракция за участниците беше преминаване над пълноводната река Мечи дол със спелео съоръжението – тролей. Организатор на събитието беше новосъздаденото еко сдружение “Агалина” – гр. Бургас, в партньорство с Дирекция на природен парк Странджа.

Природен парк "Странджа" е обявен за такъв на 24 януари 1995 г. Именно в Странджа е създаден и най-старият природен резерват в България – "Силкосия" през 1931 г. На срещата си в швейцарския град Люцерн министрите на околната среда на Европа обявиха Странджа за една от петте приоритетни за опазване територии от Централна и Източна Европа.

За повече информация: Николай Долапчиев
тел: 0878946789
e-mail: tom_bombaldil@abv.bg

Снимки:
Стоян Йорданов

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

4442 посещения

OFF