Календар

Щъркел с предавател от Германия загина у нас

Бял щъркел със сателитен предавател, поставен в Германия, загина у нас на път за топлите страни. Останки от птицата и предавателя са намерени от служители на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) при съвместна акция с колеги от Германия и Израел.

Пътят на щъркела тръгва от гнездото му в селцето Крусау, Германия, където на 31 юли 2012 г. е бил опръстенен и му е бил поставен сателитен предавател. "Братчето му" също е било маркирано в този ден. Двете щъркелчета започват миграцията си заедно на 26 август и са неразделни през целия си път. Те минават през Чехия, Словакия, Унгария и от Румъния влизат в България. Двете птици почти успяват да прекосят България, когато в близост до село Безмер, Ямболска област, ятото щъркели каца да нощува на електропровод. Там едното братче намира смъртта си вероятно от токов удар на необезопасен стълб. Другото щъркелче е нощувало на съседен стълб, но е имало късмет, оцеляло е и вече е в Турция. Около електропровода са намерени телата на още два щъркела, които явно са били от същото ято и са загинали на стълбовете същата нощ.

Проследяването на щъркелите се извършва по съвместен Израелско-Германски проект на Университета Хебрю, Института по орнитология Макс-Планк и Потсдамския университет. Тази година предаватели са поставени на 18 щъркелчета, от които 12 се очаква да преминат през България в следващите 1-2 дни. Сателитните предаватели изпращат по две съобщения на ден за точното местоположение на птиците. Данните се записват и съхраняват в паметта на трансмитера на всеки 5 минути. Така при трагичен случай, цялата информация може да бъде свалена и използвана. Основната цел на проследяването е да се получи подробна информация за миграционните пътища на белите щъркели и да разбере какви са заплахите пред младите и възрастните птици.

Обичаните от всички бели щъркели, предвестници на пролетта, са една от най-честите жертви на електропреносната мрежа. Опасността идва както от големите им размери, така и от дългия им миграционен път. Освен обикновени видове, по необезопасени стълбове смъртта си намират и много редки и застрашени от изчезване птици, като царски орли и египетски лешояди. БДЗП съвместно с електроразпределителните дружества работи за обезопасяването на стълбовете, в близост до гнездата на най-застрашените видове и по миграционните пътища. До сега, благодарение на сътрудничеството с EVN, изолации са сложени на над 400 стълба в Южна България, които предотвратяват загиване на птици от токов удар. В района на Бургас за първи път в България, в рамките на проекта „Живот за Бургаските езера” предстои да бъдат поставяни и специални устройства на жиците, които ги правят по-видими и предотвратяват сблъсъци на птици, като пеликани и щъркели.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3247 посещения

OFF