Календар

В Пловдив успешно стартира фермерски базар

В Пловдив успешно стартира постоянен фермерски базар, който ще популяризира биологичните и занаятчийски храни от местно производство и ще насърчва пловдивчани да се хранят здравословно чрез личния контакт с хората, които ги произвеждат.

Инициативата за директни продажби беше започната през април от Сдружение "Устойчиво Общество", което за целта сформира хранителен кооператив на производители „Хранкооп Пловдив”, коопериращи се за съвместния пазар. От 1 юни събитието се провежда в Mall Plovdiv, който подкрепи идеята и се включи като съорганизатор на първия по рода си български фермерски базар. Новият домакин не само осигури всички необходими условия, но започна в Пловдив мащабна рекламна кампания „Здравословни съботи в Мола!”. „През последните няколко години Мол Пловдив организира кампании с фокус върху различните аспекти на здравословния начин на живот. Логичното продължение е да обърнем заслужено внимание и на храната. Целта е не само да информираме, но и да улесним достъпа до екологично чисти и биосертифицирани продукти. Нашето намерение е това да не е изолирано събитие, а да се създаде традиция“ коментира г-н Светлин Вълов, маркетинг мениджър на мола, за мотивацията на екипа да подкрепи инициативата.

„Такива базари в Европа и Америка отдавна са популярен начин за пазаруване на местни, здравословни и занаятчийски храни директно от производителя без оскъпяване от прекупвачи. Основното предимство на този тип хранителни кооперативи е, че обединява голям брой производители, осигуряващи разнообразна продукция и хората от района могат да пазаруват широка гама стоки без да им се налага да купуват друго от магазина. Такива пазари са повече от „търговски обект” - те са преживяване, често пъти там има кафенета и хората могат да поспрат и да си побъбрят. За разлика от другите държави обаче, в България има сериозни препятствия за осъществяването им. Доста занаятчии на храни не успяват да легализират производство заради твърде високите изисквания, характерни за индустриалните фирми. Също така няма регламент, уреждащ домашното производство. Това е причината да направим известен компромис с идеята за типичен фермерски пазар и да не можем да включим някои храни, въпреки че има занаятчии, съхранили традициите им на производство.”, сподели г-жа Гергана Кабаиванова, председател на Сдружение "Устойчиво Общество".

В първият ден от базара бяха представени биологични зеленчуци и билки, хляб и печива с квас, голямо разнообразие от млечни продукти от няколко родопски мандри, сладкиши и шоколад. Освен биосертифицирани храни, на базара се предлагат продукти от преходно производство, както и от стопанства, прилагащи екологични практики с интерес за преминаване към биологично земеделие. Организаторите предвиждат да включат нови производители през следващите седмици и да провеждат съпътстващи работилници за екодомакинство и здравословно хранене.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3126 посещения

OFF