Календар

В царството на зелениката

Дирекцията на ПП „Странджа” създаде за природолюбителите Познавателен маршрут „В царството на зелениката“. Той тръгва от с. Кондолово на север и се спуска към Мързевски дол през вековна дъбово-букова гора. Продължава надолу, по стар коларски път, по десния бряг на дола. Над пътя се надвесват вечнозелените храсти на странджанската зеленика. По бреговете на дола могат да се видят лавровишня, подезичест залист, колхидски джел и др. Маршрутът пресича няколко пъти Мързевски дол и го напуска със стръмно изкачване през вековна букова гора с храсти от странджанска зеленика. Отам се завръща в с. Кондолово. Дължината му е 4.40 км, денивелацията е 82 метра. Подходящ е за туристи на всяка възраст. При нормален ход трасето се изминава за 2 часа и 40 минути.

При посещение на маршрута ще имате възможността да се запознаете с над 20 вида растения и животни, като 6 от тях се срещат само в Странджа. По протежение на целия маршрут има обособени 13 информационни точки. На 12 от тях, освен табели с информация за конкретни видове и процеси в природата, ще имате възможност да проявите своята съобразителност и чрез методите на играта да научите още любопитни факти за взаимоотношенията в природата и отговорността, които носим всички ние най-вече пред пред нас и нашите деца – да запазим околната среда такава, каквато сме я наследили.

Познавателният маршрут „Царството на зелениката” е изграден в рамките на проект „Устойчиво управление и устройство на ПП „Странджа”.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2943 посещения

OFF