Календар

Маршрут „Птици” ще напълни очите и душите ви с красота

Дирекцията на ПП „Странджа” заедно с журналисти и природолюбители откри още един интерпретативен маршрут. Той носи името „Птици“ и тръгва от село Синеморец. Това е един лек и много приятен маршрут чиято дължината е 4км, които се изминават за час-час и половина през пролетно-летния сезон. По неговото протежение са обособени 6 информационни точки. Лентата при откриването прерязаха инж.Стефан Златаров – зам. директор на ПП „Странджа” и Катя Димитрова – ръководител на проект „Устойчиво управление и устройство на Природен парк „Странджа”. Честта да представи маршрута се падна на маг. биолога на дирекцията на Парка Милен Рашков и експерта инж.Иван Камбуров, които щедро и интересно разказаха за около 200-те вида птици, които се срещат и могат да се видят и чуят по протежение на трасето Денят за откриването не беше избран случайно. На 5 юни светът отбелязва Световния ден на природата. По този повод по време на първия масов преход по маршрута беше организирана и екоакция за събиране на отпадъци.

Интерпретативен маршрут „Птици” тръгва от хълма над устието на р. Велека от където се открива пленителна гледка към целувката между реката и морето, след това има много приятен преход по протежението на Велека в лонгозна гора и се стига до крайната точка, която се намира до пристана на плавателната част на реката.

На територията на парка са установени 283 вида птици, от които 75 са включени в Червената книга на България, а 251 са защитени на територията на цялата страна съгласно Закона за биологичното разнообразие. Над маршрут „Птици” минава и вторият по големина европейски миграционен път Виа Понтика. По време на миграция в района могат да се наблюдават 5 световно застрашени вида – малкият корморан, къдроглавият пеликан, белооката потапница, ливадният дърдавец и водното шаварче.

Събитието, организирано от ДПП „Странджа” към Изпълнителната агенция по горите, е по проект „Устойчиво управление и устройство на Природен парк „Странджа”.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2466 посещения

OFF