Календар

Галерия

Откриха маршрута “В царството на зелениката” в ПП „Странджа”

С церемония по стар български обичай с „Да върви по вода” бе открит един от най-интересните маршрути на територията на ПП „Странджа”, изграден по проект„Устойчиво управление и устройство на ПП „Странджа”. Наименованието му „В царството на зелениката” предизвиква голям интерес, обещавайки на туристите романтично изживяване и потапяне в уникалната природна красота на този кът от Странджа планина. Лентата на маршрута в неговото начало – странджанското село Кондолово прерязаха директорът на ДПП „Странджа” инж. Владимир Димитров и Катя Димитрова – ръководител на проекта. Инж. Димитров поздрави първите посетители на маршрута „В царството на зелениката” и изрази увереност, че той ще привлича много любители на природата от България и света.

3591 посещения 1 коментара

Над 1000 души се събраха в ПП „Странджа” за фестивала на зелениката

Над 1000 души от цялата страна се събраха на откриването на 12-тото издание на Фестивала на зелениката, който се провежда днес и утре /9 и 10 май/ в м. „Св. Илия” край малкотърновското с. Визица. Празникът беше открит от директора на Парка инж. Владимир Димитров, който очерта приоритетите в работата на дирекцията и пожела весел празник на участниците. Минути преди старта на тържествата планината беше огласена от седем мощни тъпани, които накараха присъстващите да настръхнат. Разбира се, беше изпълнен и химнът на Странджа планина „Ясен месец”. Още с откриването на феста беше даден старт на две маратонски бягания – на 30 километров пробег и на кратката дистанция от 2,5 километра.

1733 посещения

Маршрутът „Хищници” ще ви отведе в непознатия свят на дивите странджнски животни

През вторият ден на Фестивала на зелениката на 10 май /неделя/ ще бъде представен още един от новите интерпретативни маршрути в Природен парк „Странджа” – той носи името „Хищници” и ще ви отведе в непознатия свят на дивите животни в Странджа.

3134 посещения

ИЗЛОЖБАТА ЗА АТАНАСОВСКО ЕЗЕРО СЕ РАДВА НА ОГРОМЕН ИНТЕРЕС В БУРГАС


Няма възрастен или дете, което тези дни да е минало през Морска гара Бургас и да не е останало очаровано от интерактивната изложба „СИМБИОТИЧНО“, която с малко думи, но със забавни илюстрации и клипове разказва една приказка за птици, сол, езеро и хора.

1858 посещения

В царството на зелениката

Дирекцията на ПП „Странджа” създаде за природолюбителите Познавателен маршрут „В царството на зелениката“. Той тръгва от с. Кондолово на север и се спуска към Мързевски дол през вековна дъбово-букова гора. Продължава надолу, по стар коларски път, по десния бряг на дола. Над пътя се надвесват вечнозелените храсти на странджанската зеленика. По бреговете на дола могат да се видят лавровишня, подезичест залист, колхидски джел и др. Маршрутът пресича няколко пъти Мързевски дол и го напуска със стръмно изкачване през вековна букова гора с храсти от странджанска зеленика. Отам се завръща в с. Кондолово. Дължината му е 4.40 км, денивелацията е 82 метра. Подходящ е за туристи на всяка възраст. При нормален ход трасето се изминава за 2 часа и 40 минути.

2725 посещения