Календар

Галерия

Първа среща на екипа на БФБ по проект 'Участие за природа' с доброволците!

5.02.2015. Не бяхме подготвени да направим качествени снимки, но за това пък срещнахме въодушевени млади хора. Запознахме се помежду си, с плановете си, опасенията и очакванията от съвместната работа. Пожелахме си среща на всички доброволци от цялата страна и вече я планираме.

1965 посещения

Проектът за 300 км ски-писти в Пирин - заплаха за вековните гори

Световната природозащитна организация WWF публикува интерактивна карта на лансираните проекти за нови ски-зони над Разлог, Банско и Добринище. Картата е поместена в публичната ГИС-платформа на WWF (http://gis.wwf.bg) и демонстрира мащабната заплаха за вековните гори в Национален парк Пирин. Графичните данни показват, че скандалният проект за 300 км ски-писти и лифтове под мраморните върхове на Пирин ще засегне близо 50 000 дка гори или 13 % от площта на парка.

2 коментара

освободени царски орли

На 14 октомври 2014 г. бяха освободени три царски орли близо до Сливенското село Камен. Царският орел (Aquila heliaca) е един от най-едрите орли в България, който предпочита хълмисти и полупланински райони. Той е защитен вид по Закона за биологичното разнообразие, изключително рядка птица както за България така и за Света. През последните години изключително много се прави за спасяването на вида в Световен мащаб. Видове, които преди са били често срещани в природата, начина им на живот е бил свързан с Човека, сега са такава рядкост, че голям процент от обикновения човек на 21 век не ги е срещал по своите ежедневни пътища. Изключително много пари се отделят за спасяването на видовете и техните местообитания, а толкова малко ни трябват за да ги унищожим напълно.

2563 посещения

Iceride - велошествие в защита на Арктика се проведе във Варна и София

Велошествие в защита на Арктика се проведе днес във Варна и София. Събитието бе част от световния ден за действие, в който участваха хора в 159 града от 33 държави по целия свят.

2857 посещения

ФЕСТИВАЛЪТ НА ТРАДИЦИОННИТЕ МЕСТНИ ПРОДУКТИ И ЦАРСКИЯ ОРЕЛ В ТОПОЛОВГРАД СЪБРА ИЗТЪКНАТИ ГОСТИ ОТ СТРАНАТА И ЧУЖБИНА

Специални гости на събитието бяха г-жа Пиа Бучела, Директор в Европейската комисия и зам.-министърът на околната среда и водите г-н Владимир Дончев

За втора поредна година Община Тополовград и БДЗП организираха Фестивала на традиционните местни продукти и царския орел в гр. Тополовград. Тази година събитието се проведе на 20 септември в градския парк и събра изтъкнати гости от страната и чужбина, десетки местни изложители на фермерски продукти и традиционни изделия и стотици посетители.

3155 посещения

Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията

    Знаете ли, че..

    До хижа „Бъндерица” в Пирин расте Байкушевата мура, връстница на Българската държава, на над 1300 години.
             Планина, обичам те