Календар

Предизборни кражби на дърва в село Ваклиново

http://news.bnt.bg/bg/a/mashchabna-nezakonna-[ ... ]-selo-vaklinovo | WWF Дунавско – Карпатска програма България

Предизборни кражби на дърва в село Ваклиново

В края на 2016 г., съвместно разследване на WWF, БНТ, РДГ Благоевград и ЮЗДП разкрива мащабни незаконни сечи край село Ваклиново, които са били извършвани в периода на президентските избори. Това навежда на мисълта за купуване на гласове чрез дърва за огрев, което вероятно е покровителствано от стопанството. В същото време екипът на БНТ открива и незаконно съхранявани дърва от смърч в двора на бившия кмет на село Плетена Румен Арнаудов – настоящ лидер на голяма партия. Той нашумя, след като името му се появи в тефтерчето на бившия председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов с бележка "да се оправи". Тогава за Арнаудов имаше съмнения за конфликт на интереси, свързани с концесия за каменна кариера в района на с. Плетена.

Уволнение на лесовъд разкрил системни нарушения в ДЛС Дикчан

http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/region[ ... ]v-satovcha.html | WWF Дунавско – Карпатска програма България

Уволнение на лесовъд разкрил системни нарушения в ДЛС Дикчан

На 18.05.2016 г. към 12:30 по сигнал на WWF е установено от РДГ Благоевград, че камион превозва дърва за огрев от държавна гора по посока село Плетена без дървесината да е маркирана и без да е издаден превозен билет за камиона. След подаването на сигнал до РДГ, горски служители на стопанството прикриват опита за кражба на дървесината като я маркират и издадат превозен билет към 13:00 часа. Един от въпросните служители е Здравко Заимов, който на личния си профил във Facebook демонстрира близките си отношения с лидера на една от политическите партии след изборите през 2017 г.

От ефира на BTV става ясно, че при този престъпен случай наказани няма. Вместо това, уволнение получава един от горските стражари в стопанството – Цветан Марински, след като бива упрекнат, че бил продал застояли лични дърва за огрев. Само няколко месеца преди това Марински е отличен с награда съгласно заповед №1/28.03.2016 г. на ДЛС за положените усилия за защита на горите в стопанството, довели до разкриването със съдействието на WWF, BTV и Nova на системни случай на незаконни сечи и кариери в района на Сатовча.

Незаконна сеч на вековна иглолистна гора над язовир Доспат

http://www.skat.bg/news.php?action=7&newsID=36204 | WWF Дунавско – Карпатска програма България

Незаконна сеч на вековна иглолистна гора над язовир Доспат

През 2016 г. съвместно разследване на WWF и телевизия СКАТ разкриват фрапиращ случай на незаконна сеч в подотдел 296 „г“ на сертифицираното горско стопанство Селище (гр. Сърница), както и успешен опит за кражбата на 120 м3 дървесина. Не без протекцията на стопанството е допуснато влиятелни дърводобивни и дървопреработвателни фирми от района да изсекат близо 2 пъти повече дървета от разрешеното във вековната гора в подотдел 296 „г“ (при разрешена интензивност 20% на сечта, гората е изсечена на места до близо 40-50 %), като нарушенията са прикрити при освидетелстване на сечището и при последващи проверки.

Чак при обстойна проверка на РДГ Пазарджик след репортажа на СКАТ е установено и признато наличието на груби нарушения при извеждането на сечта в подотдел 296 „г“.

Незаконна сеч на вековна смърчова гора над Велинград

http://play.novatv.bg/programi/razsledvane/685717 | WWF Дунавско – Карпатска програма България

Незаконна сеч на вековна смърчова гора над Велинград

Съвместно разследване на WWF и Nova разкриват незаконна сеч край Велинград, със съмнения за политически чадър и купуването на гласове по време на общинските избори през 2015 г. Шефът на местното горско стопанство е уволнил служителя, установил и сигнализирал за нарушението, вместо да потърси отговорност на дърводобивната фирма. В разговор пред скрита камера същият директор признава, че фирмата Налекс груп е „наша” и затова е оставена да работи без притеснения – тя не бива да се закача, защото нейният шеф "Наско е наш човек", а прясно уволненият горски Аршинков "му пречел".

След репортажа, директорът е уволнен . Въпреки това, година след репортажа се оказва, че двамата горски служители разкрили нарушенията, са преследвани от държавата за назидание. Салих – служителят, който първи забелязва нарушението е изпратен на прокурор от бившия директор Софу чрез неверни и по-късно отхвърлени обвинения, а началникът на горския участък Любомир Аршинков, разкрил престъпните схеми на директора, първо е уволнен, но скоро възстановен от съда , а по-късно все пак губи своя лиценз за работа в горите след като получава 3 броя целенасочено и преднамерено съставени актове от служители на РДГ за фиктивни нарушения.

Мутри на ЮЛЕН гонят екип на немската телевизия ARD

https://bivol.bg/yulen-bansko-ard-mutri.html

Мутри на ЮЛЕН гонят екип на немската телевизия ARD

Охранители на концесионера ЮЛЕН респектират екип на немската обществена телевизия ARD, който снима репортаж за Национален парк Пирин. Забраняват им да снимат ски-зоната все едно тя е частна собственост. Лично шефът на ЮЛЕН Обрейков твърди, че за да се снима в Националния парк трябва разрешение от концесионера. Това се вижда и чува на кадрите заснети от Биволъ през ноември миналата година. Скоро те ще бъдат излъчени пред десетки милиони зрители в Германия. За пореден път ще се види какво е нивото на правовия ред в най-корумпираната държава на Европейския съюз, превърнала се във феодално владение на мафията. Въпреки, че и по Конституция и по закон територията на Националния парк „Пирин“ няма как да бъде приватизирана и е свободна за достъп за всички граждани, на практика се оказва, че не е.

1504 посещения