Календар

Новини


Общата селскостопанска политика на ЕС е нецелесъобразна доказва ново научно проучване

Общата селскостопанска политика на ЕС е нецелесъобразна доказва ново научно проучванеОценка на целесъобразността на Общата селскостопанска политика (ОСП) бе представена вчера (21.11.2017 г.) на семинар в Брюксел от BirdLife Европа и Централна Азия, Европейското бюро по околна среда (EEB) и NABU, партньорът на BirdLife в Германия. Авторите на независимото проучване са водещи експерти в областта на агроикономиката, екологията и социологията и са оценили 450 научни статии, следвайки методологията на Европейската комисия. Резултатите от проучването ясно показват, че сегашната ОСП, която използва 40% от бюджета на ЕС (около 60 млрд. евро годишно), е нецелесъобразна.

Прочети пълния текст

38 посещения

Европейски съд: Полша ще плаща по 100 000 евро на ден, ако продължи да сече защитената гора Беловежа

Европейски съд: Полша ще плаща по 100 000 евро на ден, ако продължи да сече защитената гора БеловежаЕвропейската комисия наблюдава внимателно и отношението към природата в България

Полша ще плаща глоба от 100 000 евро на ден, ако продължи със забранените сечи в защитената гора Беловежа, постанови Съдът на Европейския съюз в Люксембург. Съдът разпореди незабавно прекратяване на сечите, с единствено допустимо изключение на опасни дървета, разположени край пътища.

Прочети пълния текст

65 посещения

Граждански организации искат строг стандарт „Без ГМО“ за храните

Граждански организации искат строг стандарт „Без ГМО“ за хранитеДнес, 21.11.2017 г. организациите от Коалиция „България – зона, свободна от ГМО“ внесоха в Народното събрание становище към Законопроект за храните с искане за промени в текстовете, регулиращи надписите „Без ГМО“ на хранителните продукти. Според организациите е избран неработещ модел, който поставя под риск добрата инициатива, а сроковете за внасяне на предложения за промени изтичат в четвъртък 23.11.2017 г. Ако законът бъде гласуван в този вид, Народното събрание няма да удовлетвори желанието на мнозинството от българите за въвеждането на работещ доброволен за бизнеса стандарт, който да гарантира, че в продуктите няма наличие на ГМО и под законовия праг за етикетиране [1].

Прочети пълния текст

219 посещения

Природозащитниците не са давали съгласие за сечи и строежи в Пирин

Природозащитниците не са давали съгласие за сечи и строежи в ПиринИзказванията за "втори лифт в Банско" целят изместване на фокуса от пореден опит за разрешаване на мащабни сечи и строежи в националния парк

Коалиция "За да остане природа в България" съобщава, че на работна среща в Министерски съвет вчера с бивши и настоящи служители на МОСВ, представители на администрацията на Банско и на природозащитни експерти, инициирана от вицепремиера Валери Симеонов, стана ясно, че се готви бърза, мащабна промяна на концесионния договор за ски-зона "Банско", която да узакони вече изградена незаконна инфраструктура и да отвори пътя за нови сечи и строежи в Национален парк "Пирин".

Прочети пълния текст

4419 посещения

МОСВ манипулира консултации на Европейската комисия за НАТУРА 2000

МОСВ манипулира консултации на Европейската комисия за НАТУРА 2000Асоциацията на парковете в България обвинява МОСВ в опит да предопредели резултата от консултациите с Европейската комисия, касаещи Натура 2000 законодателството, манипулирайки нейните участници и изключвайки експертните и критични гласове и заинтересовани страни. Утре, 21 ноември, ще се проведе билатерална среща с представителите на Европейската комисия, за да се разгледат всички въпроси, свързани с опазването и управлението на Натура 2000 местата в България, достъпа до правосъдие и участие на обществеността в областта на опазването на природата и др.

Прочети пълния текст

107 посещения

Няма съгласие за втора кабинка!

Няма съгласие за втора кабинка! Коалиция "За да остане природа" остро възразява на изказването на Валери Симеонов след срещата, че е постигнат резултат и природозащитните сме се съгласили на втора кабинка. Нашите думи, че трябва да се разреши проблема с опашките са превратно изтълкувани и интерпретирани. Ние сме призвани да пазим природата и никога няма да се съгласим с предложения, които я унищожават и нарушават екологичното законодателство!

Прочети пълния текст

271 посещения

Младежи от Асеновград се превръщат в посланици на Биосферен парк „Червената стена“

Младежи от Асеновград се превръщат в посланици на Биосферен парк „Червената стена“ Екип на Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) посети СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Асеновград и се срещна с 50 младежи от IX-ти, X-ти и XI-ти клас и им разказа подробности за биосферния парк „Червената стена“, в който се намират. Обучението е част от проект “You(th) can DO IT! Биосферните паркове през очите на младежта”, финансиран от Мтел еко грант - „Природа с бъдеще“ и се изпълнява със съдействието на Община Асеновград и Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив.

Прочети пълния текст

71 посещения

Тревожен доклад на ЮНЕСКО за състоянието на Национален парк Пирин заради плановете за разширението на ски зоните

 Тревожен доклад на ЮНЕСКО за състоянието на Национален парк Пирин заради плановете за разширението на ски зоните Както винаги, преди началото на новия ски сезон, правителството започва ударно да работи за „втора кабинка на Банско“, която е само претекст

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“ предупреждава, че българското правителство вече петни международния имидж на страната , защото за проблемите около унищожаването на Национален парк Пирин са наясно на най-високо международно ниво в ЮНЕСКО. Проблемите в Пирин са свързани с планираното строителство на нова, много по-голяма ски зона, представяна скромно като „втората кабинка на Банско“ и улесняването на сечите на вековни гори според новия проектоплан за управление на Национален парк Пирин.

Прочети пълния текст

163 посещения

75% от българите искат въвеждането на доброволен за бизнеса стандарт „Без ГМО“

75% от българите искат въвеждането на доброволен за бизнеса стандарт „Без ГМО“Днес от „За Земята“ публикуваха данни от национално представително проучване за нагласите на гражданите към етикетирането на ГМО, извършено за тях от Маркет линкс. То показва широка подкрепа сред гражданите за въвеждането на доброволен за бизнеса стандарт, който да гарантира, че в продуктите няма наличие на ГМО и под законовия праг за етикетиране [2] като 74.9% от анкетираните искат такъв. Процентът на българите, които желаят стандартът да гарантира, че и животинските продукти са произведени без употреба на ГМО във фуражите е още по-висок: 78.4%.

Прочети пълния текст

243 посещения

Видове птици от разредите Кокошоподобни и Гъскоподобни (1-ва част)

Видове птици от разредите Кокошоподобни и Гъскоподобни (1-ва част)С над 420 вида птици, установени до момента в страната, България е сред най-богатите в орнитологично отношение страни в Европа. Всички желаещи да разширят своите познания върху птиците са добре дошли на лекциите на Българската орнитологическа централа. Школата по орнитология и природозащита е безплатна. Лекциите се провеждат всеки вторник от 18:30 ч., а дължината им е 60-90 мин., в зависимост от конкретната разглеждана тема. На 21 ноември ще се проведе лекцията на тема: Видове птици от разредите Кокошоподобни и Гъскоподобни (1-ва част)

Прочети пълния текст

175 посещения

         Пирин се нуждае от нас
         
Install Flash player!

Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията "За да остане природа в България". Благодарим ви!
             
    Install Flash player!