Календар

Новини


Банкнота с образа на Христо Ковачки напомня кой печели от блокираните реформи в енергетиката

 Банкнота с образа на Христо Ковачки напомня кой печели от блокираните реформи в енергетикатаНова специална банкнота с образа на олигарха Христо Ковачки емитира „Грийнпийс“ – България в чест на блокираните реформи в енергетиката. Тя беше представена от активисти на екологичната организация със светлинна акция пред Народното събрание, Министерския съвет и Президентството.

Прочети пълния текст

87 посещения

Последни две представления в оригинален състав на постапокалиптичния спектакъл „Пласт-тония“

Последни две представления в оригинален състав на постапокалиптичния спектакъл „Пласт-тония“Датите са 12 февруари и 5 март в РЦСИ „Топлоцентрала“

Постапокалиптичният танцов спектакъл на социална тематика „Пласт-тония“ ще бъде представен за последен път в неговия оригинален състав. На 12 февруари и 5 март в РЦСИ „Топлоцентрала“ (София) финално заедно на сцената ще излязат Божана Мановска, Мариана Капустянова, Милен Петров, Николай Райчев и Яница Станкева за всички любители на съвременното танцово изкуство.

Прочети пълния текст

84 посещения

Съдебна победа на WWF съхрани горски местообитания край Марица

Съдебна победа на WWF съхрани горски местообитания край МарицаПланираното прочистване на реката би било в разрез с националното и европейското законодателство

След съдебен спор, продължил повече от две години, природозащитната организация WWF спаси от унищожаване крайречни горски местообитания в района на град Стамболийски.

Прочети пълния текст

66 посещения

Гласуването за 'Европейско дърво на годината' започна

Гласуването за 'Европейско дърво на годината' започнаЗа първа година Украйна се присъединява към страните участнички

Гласуването в конкурса "Европейско дърво на годината 2023" започна по традиция на 1 февруари. Всички, които желаят да се включат в избора на най-интересно и любимо дърво, могат да гласуват онлайн до 28 февруари на интернет страницата www.treeoftheyear.org

Прочети пълния текст

359 посещения

Искаме частично вето от Президента на приетите от Парламента промени в Закона за горите, за да опазим 'българската гора от варварска сеч'

Искаме частично вето от Президента на приетите от Парламента промени в Закона за горите, за да опазим 'българската гора от варварска сеч'Коалиция "За да остане природа в България" организира флашмоб в защита на горите пред Президентството на 1 февруари от 9,00 ч.

Прочети пълния текст

1037 посещения

Идея за намаляване на топлинните вълни в градовете спечели голямата награда на Panda Labs на WWF

 Идея за намаляване на топлинните вълни в градовете спечели голямата награда на Panda Labs на WWF Програмата търси млади предприемачи и изобретатели

С интензивен мастър клас и оспорван финал приключи семестърът „Бъдещето на градовете и селата“, част от младежката иновационна програма на WWF Panda Labs. 18 младежи на възраст между 15 и 25 години от Сандански, Кюстендил, Павликени, Варна, Тетевен и София взеха участие в последния етап от надпреварата. Всички те стигнаха до финалите на двата хакатона, които WWF проведе през ноември миналата година, посветени съответно на бъдещето на градовете и селата.

Прочети пълния текст

305 посещения

Още един специален гост пристига от Франция за Дни на предизвикателствата (1-2 февруари, кино Люмиер)

Още един специален гост пристига от Франция за   Дни на предизвикателствата (1-2 февруари, кино Люмиер)Французинът Тиери Рено е планински водач с дългогодишна кариера

17-тите „Дни на предизвикателствата“ (1-2 февруари, кино „Люмиер“) имат удоволствието да обявят пристигането на още един гост от класа: Тиери Рено е планински водач с впечатляваща кариера, заявил своя талант на водач и катерач още преди да навърши 20 г. През 80-те, 90-те и до днес преминава през всички етапи на свободното и ледено катерене – прокарване на нови маршрути, премиерно свободно преминаване на дълги класически маршрути, катерене за време. Неизброимите му постижения из скалните масиви вървят ръка за ръка с ангажиментите като планински гид за изкачвания на най-красивите турове в Алпите и най-красивите стени в света.

Прочети пълния текст

228 посещения

Чинар на 1051 години край Варна е големият победител в конкурса “Дърво с корен 2022 - ClimateOfChange”

Чинар на 1051 години край Варна е големият победител в конкурса “Дърво с корен 2022 - ClimateOfChange”Днес, 27.01.2023, в Полски институт - София, се състоя официалната церемония по обявяване на резултатите и победителите в „Дърво с корен 2022 - #ClimateOfChange“. На нея станаха известни отличените участници в 13-ото поредното издание на конкурса, търсещ любимите на хората дървета и техните истории.

Прочети пълния текст

315 посещения

Готвят се скандални изменения в Закона за горите

Готвят се скандални изменения в Закона за горитеПромените от 2011-а година отново влизат в Парламента

Тази седмица, между първо и второ четене на Закона за изменение на Закона за горите, представители на ДПС и “Български възход” са внесли ред предложения1 в Комисията по земеделие към Народното събрание, които, ако се приемат, ще нанесат тежък удар върху системата на горите, алармират от Коалиция “За да остане природа в България”.

Прочети пълния текст

858 посещения

Българското правителство грубо нарушава европейските директиви, българското законодателство и национален интерес

Българското правителство грубо нарушава европейските директиви, българското законодателство и национален интересКоалиция „За да остане природа в България“ осъжда приемането на Стратегическа визия за развитие на електроенергийния сектор на Република България 2023 г. - 2053 г. от Министерския съвет на 18 януари, без да е проведена задължителната екологична оценка и без да са направени задължителните обществени консултации.

Прочети пълния текст

699 посещения