Календар

Новини


Телевизия прокарва незаконен път в защитена местност и ограничава достъпа на посетители до плаж в Странджа

Телевизия прокарва незаконен път в защитена местност и ограничава достъпа на посетители до плаж в СтранджаПриродозащитната коалиция "За да остане природа в България" алармира, че на плаж "Листи", който е в Природен парк "Странджа" и до който няма улеснен достъп за МПС, е прокаран незаконен път в гората и плажът е блокиран за посетители от телевизионна продукция, която снима своето шоу там. Коалицията подготвя сигнал за нарушенията до отговорните институции.

Прочети пълния текст

169 посещения 1 коментара

'Пътят на червеногушата гъска' - интерактивна изложба

'Пътят на червеногушата гъска' - интерактивна изложбаИнтерактивната изложба „Пътят на червеногушата гъска“ проследява прелетния път на червеногушата гъска, за да запознае посетителите с проблемите, които вида среща по пътя си и начините за опазването му.

Фейсбук събитие: https://www.facebook.com/events/1300317466812766

Прочети пълния текст

141 посещения

Летният университет на ЮНЕСКО започва на 21 юли

Летният университет на ЮНЕСКО започва на 21 юлиБроени дни остават до началото на Летния университет на ЮНЕСКО. Това е международна инициатива на Регионалното бюро на ЮНЕСКО за Европа във Венеция /BRESCHE, стартирала преди четири години, която цели да привлече и обучава млади специалисти от цял свят по темите, свързани с развитието на биосферните паркове. Тази година за първи път България ще бъде домакин, а събитието ще се проведе в южната и северната страна на един от най-новите биосферни паркове у нас "Централен Балкан“.

Прочети пълния текст

109 посещения

WWF: Рибата в Европа свършва

 WWF: Рибата в Европа свършваОт днес до края на годината Европейският съюз ще разчита само на внос на риба и морски продукти

Състоянието на рибните запаси в Световния океан е драматично, показва доклад на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO). Една трета от тях са подложени на свръхулов, а годишната консумация на риба се повишава два пъти по-бързо от нарастването на населението на Земята.

Прочети пълния текст

159 посещения

„Топлофикация - Сливен“ заобикаля закона, за да изгаря двойно повече отпадъци

„Топлофикация - Сливен“ заобикаля закона, за да изгаря двойно повече отпадъци „Топлофикация - Сливен“ получи разрешително да изгаря двойно повече отпадъци без Оценка на въздействието върху околната среда и съответно — без да докаже, че няма риск за здравето на хората в района.

Прочети пълния текст

577 посещения

WWF, Световният икономически форум и водещи международни организации призовават за бизнес с мисъл за природата

 WWF, Световният икономически форум и водещи международни организации призовават за бизнес с мисъл за природатаНова глобална коалиция обръща внимание на икономическите ползи от опазването на околната среда

На годишната среща на Световния икономически форум, която се проведе в Китай, влиятелни международни организации обявиха създаването на коалиция „Бизнес за природата“. Новосформираната коалиция, съставена от неправителствени и бизнес организации, има за цел да издигане мощен призив за опазване на природата.

Прочети пълния текст

215 посещения

Започва делото за нарушения при санитарни сечи в Национален парк 'Пирин'

Започва делото за нарушения при санитарни сечи в Национален парк 'Пирин'София, 2 юли - WWF България заведе дело срещу министерството на околната среда и водите за нарушения при провеждане на сечи на територията на Национален парк "Пирин". Под предлог, че се извършва санитарна сеч, в парка се допускат премахване на дървета в нарушение на Закона за защитените територии. Първото заседание по делото ще се проведе на 3 юли в Административен съд - София.

Прочети пълния текст

763 посещения

Ново поколение ГМО без контрол при внос въпреки наличните рискове

Ново поколение ГМО без контрол при внос въпреки наличните рисковеДнес, 26.06.2019 г., Екологично сдружение "За Земята" публикува доклада „Редактирането на гени: рискове за здравето и околната среда“. Според него генно редактираните организми са склонни към непредвидени и неочаквани ефекти на молекулярно ниво, които могат да представляват заплаха за човешкото здраве и околната среда, ако бъдат пуснати на пазара без задължителна задълбочена оценка на безопасността. В доклада се отбелязва, че има пропуски в изследванията относно начините, по които непредвидените последици на генетично ниво могат да повлияят върху целия организъм или да взаимодействат със сложни фактори на околната среда. Необходими са по-задълбочени изследвания, по-специално относно потенциалното въздействие върху здравето на хората и околната среда преди комерсиализирането на генетично редактирани организми. Авторите отбелязват, че предлагането предимно на толерантни на хербициди генетично модифицирани растения предполага, че приложенията за редактиране на гени допълнително ще засилят химически интензивния подход в селското стопанство.

Прочети пълния текст

172 посещения

WWF дава старта на Природен триатлон в чест на река Дунав

 WWF дава старта на Природен триатлон в чест на река ДунавУникалното приключение край Русе е посветено на всички, които обичат спорта и природата

След броени часове природозащитната организация WWF ще даде старта на първия по рода си Природен триатлон „Свободен Дунав“. Събитието ще се проведе в събота (29.06.) като сборният пункт е площад „Свобода“ пред Съдебната палата в Русе. С него искаме да отбележим Международния ден на най-емблематичната европейска река и да насочим общественото внимание към непознатото богатство, което крие.

Прочети пълния текст

302 посещения

Как климатичните промени влияят върху горите - курс 'Опазване на биоразнообразието'

Как климатичните промени влияят върху горите - курс 'Опазване на биоразнообразието'Не пропускайте последната ни лекция за тази учебна година от курса „Опазване на биоразнообразието“, финансиран по проект „Бъдещи природозащитници“ по програма Еразъм + на Европейския съюз. Тя ще се проведе на 27 юни, от 19 часа в Клуб на пътешественика, а темата е за последиците от климатичните промени, които все повече усещаме навсякъде около нас.
Фейсбук събитие: https://www.facebook.com/events/329824184380997

Прочети пълния текст

270 посещения

         Пирин се нуждае от нас
         
Install Flash player!

Петиции

  Дарения

  Можете да направите дарение за кампанията "За да остане природа в България". Благодарим ви!

  Знаете ли, че..

  Блатото Малък Преславец край Силистра е най-голямото находище в България на бяла водна лилия.
           
  Install Flash player!