Календар

Посещение на Национален парк Рила

Посещение на Национален парк РилаНа 10.10.2009г. група млади хора, обединени от желанието да научат повече за проблемите свързани с нарушенията в Национален парк "Рила" и действията, предприети от природозащитните организации за спиране на тези разрушителни процеси, посетиха Паничище и хижите Пионерска и Рилски езера.

През 2006г. проектът за ски-курорт "Паничище-Езерата-Кабул" бе върнат от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), тъй като по-голяма част от него навлиза в Национален парк "Рила". Въпреки това, през 2007г реализацията на “неодобрения проект” започна с множество незаконни действия, включително и на територията на Национален парк "Рила", след като директорът на парка инж.Васил Петров бе уволнен през месец юли.

По време на посещението ни сега установихме, че незаконният лифт, изграден на свлачище, продължава да превозва хора. Някои от пилоните по трасето също са изградени на свлачища, а повечето от тях дори не са вкопани достатъчно дълбоко в земята, а е използвана натрупана пръст за допълнителното им укрепване. Това създава реален риск за пътуващите с този лифт и е сериозна предпоставка за произшествия. Всички бяхме приятно изненадани от факта, че служители на Дирекцията на Национален парк “Рила” бяха блокирали с автомобил пътя към хижа Рилски езера, като по този начин изпълняваха съвестно задълженията си по ограничаване на достъпа на автомобили, мотори и АТВ на територията на парка. В района около хижа Рилски езера беше почистено и, въпреки наличието на много хора, беше наистина чисто. Надяваме се тези мерки да се прилагат постоянно, а не сама в почивните дни.

Посещението на Национален парк “Рила” се осъществи по проект "Създаване на мрежа от обучени доброволци в София и трайното им ангажиране с дейности по опазване на околната среда в България", финансиран по програма NatuRegio на Alfred To"pfer Academy (Германия).

За контакти:
Любомила Кривошиева - Зелени Балкани
lkrivoshieva@greenbalkans-wrbc.org

Снимки от събитието можете да разгледате на сайта на Зелени Балкани

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

6716 посещения

OFF

Последно качено » Новини