Календар

24.10.09: Солидарната общност на София - за Витоша с любов и загриженост

24.10.09: Солидарната общност на София - за Витоша с любов и загриженостМясто и час на тръгване 11:00 часа от площада на Драгалевци
Дата: 24 октомври - събота
Защо:За да защитим природен парк "Витоша" от планирано застрояване и разбира се да си подарим един прекрасен ден в планината.
Маршрут: Драгалевци - Драгалевски манастир - Информационния център на ПП Витоша http://www.vitoshacentre.org/, (където в зависимост от времето разговори, дискусии и филми в информационния център или на поляната пред центъра) - Бояна.

Защо има нужда да защитим Витоша:

Витоша е защитена природна територия по българското и евроипейското законодателство: природен парк и Натура 2000 зона. Съгласно Закона за защитените територии паркът се управлява съобразно План за управление – документ, валиден до 2014 година, приет от Министерски съвет. Съгласно Плана за управление не е позволено строителството на нови ски зони и съоръжения, тъй като те биха оказали значително въздействие върху биоразнообразието на Витоша, вододайната зона за 8 Софийски квартала и пейзажа на планината.
Въпреки това в последната година има много сериозни икономически интереси планината да бъде застроена. С нашата солидарна акция ние искаме да покажем, че гражданите на София не са съгласни с унищожаването на планината и че гражданското общество изпълнява активно ролята си на коректив в държавата.
Очакваме ви!

Допълнителна информация за акцията:
Дейности: Почистване преди падането на снега, солидарен туризъм за хората с физически увреждания, анимиране на пътеката с дървени еко-послания, пикник и еко - театър на открито, траш-арт с намерени “съкровища” из гората. Участниците в акцията ще измислят уникален и атрактивен начин да изпишат числото 350 - с което ще се включим в световната кампания за борба с промените в климата - www.350.org.

Носете си: доброто настроение, идеи как да изпишем 350 по най-атрактивен начин, дъждобрани и топли дрехи, сандвичи и вода за из път.

Участници: добре дошли са всички малки, големи и още по-големи усмихнати и загрижени еко-зелени-оранжеви-лилави човечета, които вече са или искат да бъдат част от Солидарната общност на София.... и още и още и още...

Акцията е организирана от: Фондация „ЗАЕДНО – общуване за подкрепа и развитие“, Коалицията "За Да Остане Природа в България" и всички участници в семинара „Солидарната общност на София“ и е продължение на състоялата се миналата седмица среща на Солидарната общност на София.

Какво е солидарен туризъм: Акциите за солидарен туризъм за хора с физически увреждания представляват туристически преходи, които се реализират с помощта на екип от доброволци и специално устройство за транспортиране на човека със затруднено придвижване – совалка. Това е един полезен инструмент на гражданското ни общество, който може да превърне София в една толерантна Европейска столица, осигуряваща споделено пространство за всички нас, независимо от специфичните ни потребности и начин на живот.

За повече информация и контакти:
Място за обмен на идеи между различните организации: http://www.solidarno.com
Елена Анастасова, Фондация „ЗАЕДНО – общуване за подкрепа и развитие“, телефон: 0887 00 29 64;
Йорданка Динева, Българска фондация Биоранообразие, Коалиция „За да остане природа в България”, тел. 0896 79 89 02

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

4532 посещения

OFF

Последно качено » Новини