Календар

Поставена платформа за гнездо на щъркел в село Белозем

Поставена платформа за гнездо на щъркел в село БелоземНа 20.10.2009г. беше поставена дървена платформа за гнездо на бял щъркел върху покрива на училище “Гео Милев” в с. Белозем.

На покрива на училището гнезди една от последните колонии от вида бял щъркел (Ciconia ciconia) в България, наброяваща 20 двойки.

Припомняме, че село Белозем е обявено за “Европейско село на щъркелите” през 2005 г. от немската фондация EuroNatur, след номинация от страна на СНЦ «Зелени Балкани» и в него има над 30 гнезда на този емблематичен вид.

Гнездовата платформа е изработена по модел, използван в Германия, Швейцария и Полша и цели преместване на гнездо, което е разположено върху олук на покрива на училището. Понастоящем от 20 гнезда, разположени на покрива, 8 са разположени върху олуците на покрива, като по този начин се създават проблеми с оттичането на водите от покрива на сградата. Поставянето на платформата беше пилотно и ще бъде последвано от поставяне на още 9 такива платформи, след което проблемните гнезда ще се преместят върху тях, за да се намали риска от повреди по покрива и запушване на олуците му.

Освен преместване на проблемните гнезда се предвижда и почистване на всички гнезда в колонията от найлонови връзки (сезали) и други рискови материали, използвани от птиците при строежа на гнездата.

Поставянето на гнездовата платформа се осъществи по проект "Опазване на Белия щъркел (Ciconia ciconia) в “Европейско село на щъркелите – Белозем”, финансиран по програма NatuRegio на Alfred Toеpfer Academy (Германия).

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

7708 посещения

OFF

Последно качено » Новини