Календар

За Витоша: с любов, загриженост и с апел: „Да защитим планината от планирано застрояване.“

За Витоша: с любов, загриженост и с апел: „Да защитим планината от планирано застрояване.“Успешно и вдъхновяващо премина акцията за опазване на природен парк „Витоша”, организирана на 24 октомври 2009 от Фондация „ЗАЕДНО – общуване за подкрепа и развитие“, Коалицията "За да остане природа в България" и хората, самоопределящи се като „Солидарната общност на София“.

Участие в акцията взеха над 60 доброволеца - граждани на столицата, студенти, представители на неправителствени организации, на образованието и бизнеса.

Групата от доброволци беше шарена като есенните листа на гората - бебенца, дечица, ученици, студенти, преподаватели, родители, баби и дядовци - ВСИЧКИ ЗАЕДНО, обединени от идеята да се погрижат не само за жителите на София, но и за планината до столицата - Витоша, а дори и за планетата, която ни дава дом, вода и въздух.

С помощта на две совалки за солидарен туризъм за хора с физически увреждания и благодарение на огромното желание на всички участници да помагат, към веселата и шумна група успяха да се присъединят и двама души, които са в инвалидни колички: Иван Георгиев - юрист, и Ваня Пандиева - психолог.

Освен прекрасна споделена разходка, групата участници в акцията почисти покрай пътеката от Драгалевци до Драгалевския манастир и информационния център на Витоша. В информационния център пък всички имаха възможност да се запознаят с плановете за нелегално застрояване на природен парк „Витоша” и да планират как можем заедно да защитим планината. Участниците в срещата се присъединиха и към световната кампания 350 - за борба с промените в климата като изписаха числото 350 с тела, есенни листа и шарени мъниста.

Повече информация за акциите, даващи ни възможност да споделим деня си в планината с човек, изпитващ трудности при придвижването можете да намерите на www.za-sofia.com.

Повече за това какво е солидарната общност и как можете да станете част от нея вижте на www.solidarno.com.

Презентациите за заплахите за българската природа и начините да бъдем част от гражданското общество се подкрепят от Исландия, Норвегия и Лихтенщайн посредством Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство по проект „За да остане природа в България”.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

4354 посещения

OFF

Последно качено » Новини