Календар

Член на екипа на Зелени Балкани спечели Националния етап на Международния фотографски конкурс на National Geographic за 2009

Член на екипа на Зелени Балкани спечели Националния етап на Международния фотографски конкурс на National Geographic за 2009Уникалният кадър на лешоядите е заснет от укритие в близост до площадката за подхранване на лешояди в с. Пелевун, Ивайловградско.

Журито, съставено от: председател Иво Хаджимишев - фотограф-художник, Николай Трейман - фотограф, доц. Атанас Кънчев - преподавател по фотография в НАТФИЗ „Кр. Сарафов", и Петя Гавраилова - арт директор в сп. National Geographic България,e избрало снимките победители.

Близо 1000 участници са се състезавали в категориите: Хора, Природа и Места. Снимките, спечелили първи места на националния етап, ще продължат участието си в международния етап в централния офис на Националното географско дружество в гр. Вашингтон, САЩ.

Първо място в категорията “Природа” е присъдено на снимката на Добромир Добринов „Боен клуб". За да заснеме забележителния кадър, фотографът е използвал, специално укритие, което позволява наблюдение на птиците от непосредствена близост.

Площадката и укритието, които са изградени и се стопанисват от Зелени Балкани, предоставят възможност за наблюдение на много хищни и лешоядни птици, сред които белоглав, черен и египетски лешояд, черна каня, малък креслив и царски орел, гарван и др. Това богато биоразнообразие се обуславя от специфичните условия на Източни Родопи. В близост до площадката се намира колонията на черни лешояди в гръцкия резерват Дадя, както и колонията на белоглави лешояди в Маджарово.

Желаещите да получат допълнителна информация относно възможността за извършване на наблюдения и фотографиране на птици от укритието, могат да се свържат със Зелени Балкани.

За контакт:
Добромир Добринов, 0884004667, ddobrinov@greenbalkans.org.

Тук са представени деветте отличени фотографии: http://www.nationalgeographic.bg/?cid=44&cont_id=11
Още снимки заснети на укритието можете да видите тук: http://greenbalkans.org/show.php?id=699&language=bg_BG&cat_id=35&

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

7218 посещения

OFF

Последно качено » Новини