Календар

БДЗП показа уникална за България онлайн система за проследяване на царски орли

БДЗП показа уникална за България онлайн система за проследяване на царски орлиБългарското дружество за защита на птиците (БДЗП) завърши подготовката на уникална за страната система за проследяване на царския орел в България. Интерактивната система за наблюдение стана факт след като преди няколко месеца на 7 млади царски орела бяха монтирани специални сателитни предаватели от най-ново поколение, които предоставят изключително ценна информация за движението на орлите и за заплахите, пред които са изправени птиците.

Поставянето на GPS предавателите и свързването им със сателитна система е първото по рода си, извършено у нас. То беше осъществено с помощта на експерти от партньорските организации по проекта от Англия и Унгария. Маркирането на птиците е част от проекта на ЕС LIFE+ „Опазване на царския орел и ловния сокол в ключовите за тях места от Натура 2000 в България”.

Сателитната система позволява всеки от нас да проследи движението на младите орли и да научи повече за тях и за начина им на живот. Разгледайте миграционния път на птиците на: http://www.saveraptors.org/page.php?cat=3&subcat=6

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

4451 посещения

OFF

Последно качено » Новини