Календар

Убит вълк с радионашийник

Убит вълк с радионашийникНа 29.11.2009 г. беше убит вълка, който екип на БАЛКАНИ, улови през м. Септември 2008 г. и оборудва с радио-нашийник. Оттогава в продължение на повече от година, мъжкия индивид беше редовно проследяван и бяха събирани данни, за територията която обитава глутницата му, за миграциите които извърши самия той, за денонощната му и сезонна активност и други интересни факти. Данните, които екипа за изследване на вълците събира повече от 12 години, служат да се изясни състоянието на вида в страната ни, да се разкрият характерни черти от биологията и екологията на вълка у нас, а всичко това да послужи за промяна на негативното отношение към този важен фактор в екосистемите ни и за подобряване на природозащитния му статус.

Вълкът, който беше убит от ловци, беше уловен от екипа ни в Национален парк Пирин, но след няколко месеца мигрира в съседната Малешевска планина, която е погранична наша планина на границата с Република Македония. В началото той многократно се завръщаше на територията на родната си глутница в Пирин, след което отново „заминаваше” на запад. При тези пътешествия той преминаваше и в двете посоки през Кресненското дефиле, което се счита за единствения все още действащ биокоридор между Рило-Родопския масив и западните ни погранични планини.

След като получихме “mortality” сигнал от нашийника започнахме търсенето му. Открихме го на островче на река Струма под мост над реката, в землището на с. Микрево. Нашийникът беше вандалски срязан и вероятно бе направен опит да бъде хвърлен от моста в реката, при което е паднал на въпросното островче.

След преговори с ДГС Цапарево ни беше посочено къде да търсим трупа на животното. Екипът ни направи всички възможни измервания на одрания труп като взе проби от стомах за установяване на това, с какво се е хранил последно вълка и разбира се тъканна проба за генетичен анализ.

Снимки на сайта на Балкани

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

8216 посещения 1 коментара

Коментари

  1. Деница
    2014-08-11 19:09:28

    Zal me e za walka,nö Me e zal povece za coweka poneze wseki si plasta.
    A ako ubies walk garwan ili Kotka si plastas TROJNO

OFF

Последно качено » Новини