Календар

'Спаси гората' алармира за нови сечи

'Спаси гората' алармира за нови сечиБлуЛинк

Платформата на БлуЛинк е получила 6 нови сигнала за потенциални незаконни сечи през януари.

На 2.01 гражданин е изпратил снимки на отрязани дървета в парк Н. Й. Вапцаров в Кочериново.

Три дни по късно е подаден сигнал и за сеч в резерват Купена в град Пещера. Подателят на сигнала смята, че набезите са извършвани безнаказано от роми.

За гола сеч в село Крива бара, община Брусарци, е алармирал наш читател на 10 януари. Към информацията не са приложени снимки и уточняващи детайли, което ще затрудни идентифицирането на нарушението.

"желая да ви информирам за масирано изсичане на масивите в ловния парк (София). Моля да проверите законността на тази масирана сеч. Една автокъща се е настанила и сега разширява територията си", пише "velin" на 19 януари.

На 21 същия месец гражданин е сигнализирал и за изсичане на гората с цел разширяване на нивите в землището на село Гергевец, община Сливен.

Тъжната сводка за унищожени дървета през януари месеца завършва с информация за Гола сеч в местността "Вельови къщи" над село Батулия, община Своге.

БлуЛинк е препратил сигналите към експертни организации, които да извършат предварителна проверка и да ангажират с реалните нарушения отговорните институции.

http://www.spasigorata.net е онлайн платформа за граждански сигнали за незаконни сечи. Инициативата е на БлуЛинк с подкрепата на неправителствени организации - експерти по управление и опазване на горите. В проекта активно се включи и Изпълнителната агенция по горите - отговорната институция в горския сектор. През декември приключи пилотната фаза на Спаси гората. От началото на 2010 г. БлуЛинк търси нови възможности и партньори за разширяване и подобряване на ефективността на платформата.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

6018 посещения

OFF

Последно качено » Новини