Календар

Бракониери, ловуващи пойни птици бяха заловени в гр. Пловдив

Бракониери, ловуващи пойни птици бяха заловени в гр. ПловдивНа 04.02.2010г. в офиса на Зелени Балкани се получи сигнал от група младежи, обезпокоени от наблюдавания от тях незаконен улов на пойни птици в кв. Тракия в Пловдив.

Екипът на Зелени Балкани реагира светкавично и организира съвместна проверка на терен с представители на Регионалната инспекция по околна среда и води – Пловдив и V-то Районното управление на МВР в града. При проверката бракониерите са били заловени на мястото на закононарушението. Те са използвали пелематни мрежи и капани и живи птици за примамка. В следствие от проверката на трима нарушители са съставени актове за нарушаване на Закона за биологичното разнообразие, конфискувани са 15 клетки и са били освободени 35 птици от видовете кардаринка (Carduelis carduelis), скатия (Carduelis chloris), конопарче (Carduelis cannabina).

Използваме случая да благодарим на колегите от РИОСВ и V-то Районното управление за бързата реакция, и най-вече на младежите, подали сигнала.

Уловът и продажбата на защитени видове пойни птици са честа практика в град Пловдив и неговите околности, въпреки че улавянето на диви птици, тяхното транспортиране или продаване е забранено от Закона за биологичното разнообразие. По инициатива на Зелени Балкани през 2001 година бе основана Работна група срещу бракониерството и незаконната търговия със защитени видове в околностите на Пловдив. В групата участват представители на РИОСВ, РГС, РВМС, Община Пловдив и Община Асеновград, Полиция, Ловно-то Дружество и др. Ежегодно се извършват проверки срещу улавянето и продажбата на защитени видове. До момента са съществени над 50 проверки, при които са конфискувани и пуснати на свобода над 450 пойни птици. Въпреки това бракониерството на пойни птици продължава...

За допълнителна информация:
Градимир Градев – Координатор ,,Полеви дейности”
тел: 0885609289, ggradev@greenbalkans.org

Снимка: Зелени Балкани. Пойните птици често умират - много често скоро след улавянето им.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

6013 посещения

OFF

Последно качено » Новини