Календар

Средиземноморско прилепче постъпи в Спасителния център за диви животни

Средиземноморско прилепче постъпи в Спасителния център за диви животниНа 29.01.2010г. в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани в Стара Загора постъпи средиземноморско прилепче (Pipistrellus kuhlii). Прилепчето е изпратено до Центъра от град Разград, от обезпокоени граждани, които са го намерили в града.

Постъпването на прилепчето в Центъра е интересно, защото средиземноморското прилепче е сравнително рядък за страната вид. Както показва и името му това е южен вид, който е топло и сухолюбив, установен е да обитава предимно в населените места и доскоро се смяташе, че се среща само в Южна България. Данните от последните години показват, че вида вероятно вече не е толкова рядък за страната ни, но просто липсват достатъчно данни за неговото разпространение.

Средиземноморското прилепче е втори екземпляр от рода на кафявите прилепчета (Pipistrellus spp.), прието в Центъра в рамките на десетина дни, без никакви наранявания.

Прилепите, които се срещат в България през зимата изпадат в състояние на хибернация или зимен сън. Причината е, че през зимата количеството на насекомите, с които те се хранят е твърде недостатъчно, за да покрият енергийните загуби от полета в студения въздух. В това състояние прилепите са “вцепенени” - с понижена температура на тялото и забавен пулс - неподвижни или бавно подвижни. Често се случва хората да намират прилепчета в това състояние и да решат, че те са наранени, умиращи или крайно изтощени.

Ако намерите неподвижен или бавно подвижен прилеп през студените месеци, можете да го огледате внимателно (не пипайте активни прилепи с гола ръка, защото могат да ви ухапят с малките си зъбки). Ако не видите видими наранявания – счупени кости, кръвоизливи и ако прилепът не изглежда твърде слаб (с хлътнало коремче), той вероятно просто е заспал. Оставете прилепа на терасата или на покрива в странично отворена картонена или дървена кутия на място недостъпно за котки и кучета и изчакайте няколко дни. Той вероятно ще напусне мястото и ще си потърси друго убежище. Ако пък той стои неподвижен можете да го “затоплите” в ръцете си или в топло помещение след което – вече активен да го оставите навън по тъмно.

За допълнителна информация:
Елена Тилова - Зелени Балкани
моб. тел. 0887 574699, e-mail: etilova@greenbalkans.org

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

6244 посещения

OFF

Последно качено » Новини