Календар

Котленските лешояди в сигурни ръце!

Котленските лешояди в сигурни ръце!Вече втора седмица пуснатите през миналата година белоглави лешояди в Котленска Планина обитават долината на Тунджа.

За тяхното успешно презимуване са организирани подхранвания на три различни места в Тунджанската равнина. Лешоядите се хранят редовно, като компания им прави един млад царски орел. Подхранванията са организирани така, че от тях да се възползват и две гнездящи двойки царски орли. За да е пълна картината - две от подхранванията попадат в територията на гнездяща двойка морски орли, които очакваме скоро да се присъединят към пиршеството. След като морските орли ни изненадаха, строейки гнездо в средата на януари една от двойките вече е загнездила и мъти.
Междувременно продължават и подхранванията в Сливенската и Котленската Стара планина, с надеждата, че на пролет лешоядите ще се завърнат там.
Дейностите за връщането на лешоядите в Стара Планина се изпълняват от ФДФФ и Зелени Балкани в рамките на ЛАЙФ+ проект „Опазване на едрите лешояди в България”.

За допълнителна информация:
Ивелин Иванов - Зелени Балкани
e-mail: iivanov@greenbalkans.org

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3280 посещения

OFF

Последно качено » Новини