Календар

Загинал царски орел откриха наши колеги в Странджа

Загинал царски орел откриха наши колеги в СтранджаВ Района на Дервенските възвишения в Западна Странджа екип на БДЗП откри загинал царски орел. Птицата вероятно e мъжка и е част от двойка, която се размножава успешно през последните години. Орелът бе намерен мъртъв точно под гнездото му по време на редовен мониторинг.

При огледа не бяха открити наранявания или следи от сачми по тялото. Вероятната причина за смъртта на птицата е отравяне, тъй като краката са били свити като при конвулсии. Тялото е дадено за токсикологичен анализ и е подаден сигнал до РИОСВ за загиналата защитена птица.

Надеждите на представителите на БДЗП са, че женската орлица ще възстанови двойката, тъй като територията, която обитава, предлага много добри условия.

Отравянията с пестициди и поставянето на отровни примамки за наземни бозайници (с които се хранят грабливите птици), са едни от най-големите заплахи за опазването на царския орел в България. Въпреки, че поставянето на отрови от селските стопани и ловците е строго забранено, заниженият контрол не за първи път води до подобни инциденти. Наскоро в Елховско бяха намерени седем отровени диви животни.

Вижте повече снимки на http://www.saveraptors.org/gallery.php?type=image&cat=1&subcat=10

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

11025 посещения

OFF

Последно качено » Новини