Календар

Незаконен износ на изключително редки птици, осуетен на ГКПП Ферибот Видин

Незаконен износ на изключително редки птици, осуетен на ГКПП Ферибот Видин Служители на ГКПП Ферибот Видин, предотвратиха износ на 2 птици от изключително редкия за България вид ястребов орел (Hieraaetus fasciatus) с фалшиви придружителни документи.

Видът фигурира в Закона за биологичното разнообразие, Приложение 2 на Международната конвенция CITES и Приложение А на Регламент ЕС 338/97, уреждащ прилагането на CITES конвенцията в рамките на Европейския съюз.

Интересен щрих от този случай е, че лицето, изнасящо птиците, се е представило за служител на Зелени Балкани, какъвто, разбира се, не е. Повдигнати са му обвинения за 3 нарушения – митническо, за използване на документи с невярно съдържание и за нарушение на Закона за биологичното разнообразие, а птиците са конфискувани и настанени в Спасителния център за диви животни.

Числеността на хищните птици в нашата природа намалява с бързи темпове не само заради унищожаването на местообитанията, но и заради огромните размери на незаконната търговия и изземването на птици от природата, а ястребовият орел е един от драстичните примери за това.

Изказваме изключителни благодарности на служителите на ГКПП Ферибот Видин, осуетили опита за износ, както и на колегите ни от БДЗП, съдействали на митническите служители да се свържат с Министерството на околната среда и водите и Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани.

Надяваме се, нарушителят да получи максимални наказания и по трите обвинения, за което Зелени Балкани ще използват целия си авторитет и капацитет. Само така ще стане ясно, че България полага усилия за прекратяване на незаконния трафик на животни през границите ни.

За повече информация по случая:

Ивайло Клисуров - Управител
Спасителен център за диви животни
моб.тел. 0886 570 052
iklisurov@greenbalkans.org

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3998 посещения

OFF

Последно качено » Новини