Календар

Първото бебе пациент на Спасителния център за диви животни, за тази година, е катериче

Първото бебе пациент на Спасителния център за диви животни, за тази година, е катеричеПървото бебе пациент за 2010г в Спасителния център е катеричето Момо. За щастие, то няма здравословни проблеми, а само преждевременно се е озовало извън хралупката си в Плевен.

Само този, който е отглеждал бебе бозайник, може да оцени огромните грижи, които родителите полагат за тях в природата. Хранене на всеки 2 часа със специално мляко, непрекъснато почистване, поддържане на топлина, стимулиране за изхождане... това са само част от грижите, които се полагат, за да растат бебетата здрави. Хранене и сън се редуват до безкрай, но за бебетата бозайници има и още нещо - те не могат да порастнат здрави и жизнени, ако не играят и, също така, не получават ласки от "майка си". Разбира се, всичко трябва да е добре премерено, за да не се опитомят прекалено и стане невъзможно пускането им на свобода, а тази граница е много тънка и трудна за преценяване, да не говорим, че човек толкова много им се радва, че съвсем лесно я минава. Трудно е да се дистанцираш от това миловидно същество, което се гушка толкова сладко в теб, но, ако човек е отговорен и мисли за доброто на животинката, трябва да си наложи определена дисциплина, за да не преминава границата.

В резултат на непрекъснатите грижи, нашият Момо скоро ще напусне уютната си "хралупа" в кутия от обувки. Той вече изследва света около нея и постепенно започва да разнообразява млечната си диета с твърда храна - орехи и лешници. Опитва се, докато гризе ядките, да заема типичната катерическа поза на задни крачета, държейки ядките с предни лапички, въпреки че малко се клатушка нестабилно. Освен това се сърди, ако го притесняваш, докато яде, и мрънка. Много е сладък!

Още малко остава и Момо ще се запознае с дивия свят, а ние се надяваме да сме му дали от себе си всичко необходимо за живота на свобода - грижи, внимание, любов и умения за оцеляване!

Повече снимки тук: http://www.greenbalkans-wrbc.org/show.php?language=bg_BG&id=307&cat_id=35

Любомила Кривошиева
Спасителен център за диви животни към Зелени Балкани
e-mail: krivoshieva@greenbalkans-wrbc.org
http://www.greenbalkans-wrbc.org/

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

6114 посещения

OFF

Последно качено » Новини