Календар

Телата на два от загиналите царски орли бяха открити в Турция

Телата на два от загиналите царски орли бяха открити в ТурцияДвата царски орела, снабдени със сателитни предаватели, чиято съдба беше неизвестна в продължение на няколко месеца, бяха открити в Турция.

Едната от птиците – Дарик, излъчи за последен път сигнал на 4 ноември миналата година близо до турската столица Анкара. Оттогава до днес не бяха открити следи от птицата. Историята получи обрат този петък, когато по време на експедиция в Турция нашите колеги Ивайло Ангелов и Цветомира Йоцова намериха останки от Дарик и неговия сателитен трансмитер. Тялото на птицата беше открито в лошо състояние след набезите на различни хищници и след наводнение и пожар на нивата, в която Дарик беше открит. По-важното е, че има данни за причините за смъртта на царския орел. Той е намерен в непосредствена близост до най-опасния тип електрически стълб, който най-вероятно е виновен за фаталния край на младия орел.

Дарик е вторият от 7-те млади царски орли, снабдени със сателитни предаватели, който стана жертва на токов удар от необзопасен електрически стълб само в рамките на няколко месеца. Малкият Перун загина само на 1.8 км от гнездото си при електрически удар съвсем скоро след като се научи да лети.

Мара – друг млад орел, чиито трансмитер спря да предава на 3 декември миналата година и оттогава не бяха открити данни за съдбата й или останки от тялото й, беше намерена в европейската част на Турция, близо до град Текирдаг. Това се случи по време на експедиция на експерти от Унгарското орнитологично дружество (ММЕ ) – партньори на БДЗП по проекта LIFE+ за опазване на царския орел и ловния сокол в ключовите за тях места от Натура 2000 в България. Представителите на ММЕ извършваха проучване на царския орел в Турция и използваха възможността да проверят последните GPS координати на птицата и така откриха тялото й.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3338 посещения

OFF

Последно качено » Новини