Календар

Щъркелите в село Белозем заемат новите си гнездови платформи

Щъркелите в село Белозем заемат новите си гнездови платформиМоже би повечето ни читатели си спомнят, че през месец октомври миналата година Зелени Балкани съобщиха за плановете си за обезопасяване на част от гнездата върху покрива на училище “Гео Милев” и читалище „Просвета” в с. Белозем. Тогава беше монтирана една платформа, като впоследствие, след малки подобрения, бяха монтирани общо 10 платформи.

Гнездовите платформи са изработени по модел, използван в Германия, Швейцария и Полша, и цели преместване на проблемни гнезда, които са разположени върху олуци на покрива на училището и читалището. Това тяхно разположение създава проблеми с оттичането на водите от покрива и носи рискове за падане на гнездата, при лоши атмосферни условия.

След завръщането на щъркелите с радост отбелязваме, че 9 от 10-те поставени платформи са заети от птиците и те вече мътят.

Припомняме, че село Белозем е обявено за “Европейско село на щъркелите” през 2005 г. от немската фондация EuroNatur, след номинация от страна на Зелени Балкани и в него има над 30 гнезда на този емблематичен вид. На покрива на училището гнезди една от последните колонии от вида бял щъркел (Ciconia ciconia) в България, наброяваща 20 двойки.

Освен преместване на проблемните гнезда беше извършени и почистване на всички гнезда в колонията от найлонови връзки (сезали) и други рискови материали, използвани от птиците при строежа на гнездата.

Поставянето на гнездовите платформи и почистването на гнездата се осъществи в рамките на проект по програмата ”NatuRegio – Природозащита и регионално развитие в България и Румъния”, финансиран от немските фондации DBU и Alfred Toepfer Stiftung.

За допълнителна информация за проекта и инициативите по него:
Димитър Попов – Зелени Балкани
e-mail: dpopov@greenbalkans.org

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

4018 посещения

OFF

Последно качено » Новини