Календар

Отложените НАТУРА 2000 зони предизвикаха гнева на Европейските ЗЕЛЕНИ

След сигнал от Българската зелена партия евродепутати от групата на Зелените в Европейския парламент отправиха 17 въпроса към Европейската комисия във връзка с орязания от българското правителство обем на мрежата НАТУРА 2000. В 6-седмичен срок, kомисарят по околната среда Ставрос Димас трябва да отговори на запитванията и да последва реакция от страна на ЕК.

Пресцентър на Зелената партия

Комисарят по околната среда - Ставрос Димас ще разглежда нарушенията при изграждането на българската част от
европейската екологична мрежа НАТУРА 2000.
17 въпроса към Европейската комисия във връзка с орязания от българското правителство обем на мрежата НАТУРА 2000, отправиха евродепутати от групата на Зелените в Европейския парламент. В 6-седмичен срок, Ставрос Димас трябва да отговори на запитванията и да последва реакция от страна на ЕК.
След скандално заседание на МС извън обхвата на мрежата останаха уникални територии като Батова, Дервентски възвишения, Добростан, Дуранкулашко езеро, Емине, Галата, Калиакра, к-с Камчия, долината на р. Места, Палакария, Палакарийско-Роякско плато, Родопи, Рупите, к-с Шабленско езеро, Славянка и Пирин планина, Триград – Мурсалица и езерен комплекс Варна – Белослав.

Действията на евро-зелените последваха след писмо от Българската Зелена партия, с което беше поискано спешно съдействие от Групата на зелените в Европейския парламент и Европейската зелена партия относно нарушенията, които се извършват при изграждането на българската част от европейската екологична мрежа НАТУРА 2000.

В декларацията си, Българската Зелена партия настоява да се спрат опитите от страна на местната власт за проваляне на НАТУРА 2000 в страната. Българските зелени са на мнение, че органите на местното самоуправление само може да спечели от изпълнението на своите конституционни задължения - да опазва биологичното разнообразие, което е неразделна част от националното богатство на страната - опазването му е приоритет не само за България, а и за Европейския съюз и за целия свят.

Българските Зелени настояват българското правителство веднага да предприеме необходимите спешни мерки за осигуряване на превантивна защита на предложените зони до включването им в НАТУРА 2000 и да потърси отговорност от отговорните лица за допуснатите до момента нарушения, за които огромни по размери санкции ще изплаща всеки един български гражданин.

Пресен пример в това отношение е Полша, която от днес е изправена пред едноседмичен срок за спирането на строежите в защитени територии. Ставрос Димас – еврокомисарят по околна среда заяви: „Не желаем невъзстановими щети, каквито са отрязаните дървета. Как ще ги върнем?“ попита той полското правителство, което, ако не изпълни условията, Европейския Съд започва производство за милиони евро.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

OFF

Последно качено » Новини