Календар

Лебедите Мунчо и Оли отново са заедно!

Лебедите Мунчо и Оли отново са заедно!Нали помните лебедите Оли и неговият приятел с увредена става на едното крило, които преминаха курс на интензивно подхранване, защото бяха доста слаби?

Преди повече от месец Оли бе пуснат на свобода в язовир Скалица, защото нямаше проблеми със здравето, а този с повредената става остана при нас в двора, тъй като ставата на крилото не се възстановяваше. Вече мислехме, че ще остане при нас завинаги, но ето че изразът „Времето ще покаже” напълно пасна на неговата история.

Напоследък започнахме да забелязваме в двора опитите на младока да си раздвижва крилата и да литне, което преди не се наблюдаваше. Това ни наведе на мисълта, че, вероятно, има някакво подобрение на състоянието му и той отново премина обстоен преглед, за да се установи дали има промяна в състоянието на увредената става. Така, след като лекарят попълни в картона му „годен за освобождаване” стана ясно, че лебедкото ще бъде пуснат, въпреки, че ни глождеше мисълта, че може и да не лети много добре, поради прекараната травма. Решихме и него да пуснем в язовир Скалица, където група млади лебеди, сред които и Оли, се радва на спокоен живот. И тъй като, при пускането на Оли, бяхме на шега укорени от наш колега, че избираме странни имена на птиците, а не нещо типично българско като Мунчо, например, решихме да го кръстим именно Мунчо.

След задължителното раздрусване по прекрасните ни пътища „доставихме” Мунчо до спокойните води на язовира, отворихме вратичката на транспортната кутия и със свити сърца се вторачихме в него. Но Мунчо беше застанал със задните си части към вратичката и въобще не разбра, че вратата към свободата е отворена вече. Наложи се да го измъкнем ние, след което той светкавично се втурна, направи само 2-3 крачки и литна като по учебник, но... към сушата. За щастие, не след дълго осъзна грешката си и обърна посоката, насочвайки се към водата и към другите 16 лебеда в язовира, сред които и неговият приятел Оли. И се започна едно радостно излитане и кацане, пиене на вода, плуване насам-натам...!

Приятелите Мунчо и Оли вече отново са заедно, но при много по-добри условия, отколкото човек може да им осигури - в дивата природа!

Успех, лебедковци!

Любомила Кривошиева
Рехабилитатор на диви животни
e-mail: lkrivoshieva@greenbalkans-wrbc.org
моб.тел.: 0885 228486

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

4113 посещения

OFF

Последно качено » Новини