Календар

Велопоход в защита на царския орел

Велопоход в защита на царския орелОт езерото Наарермеер (Холандия) до Сакар и бреговете на Черно море:

Велопоход от 3500 км за популяризиране опазването на Европейската природа
http://www.fietsenvoordekeizerarend.nl/index.html

От 23 април 2010 г. започна похода на четирима наскоро пенсионирали се регионални директори на холандското природозащитно дружество Натурмонументен (http://www.natuurmonumenten.nl/content/we-protect-nature). Въпреки че, четиримата съмишленици, са пенсионирани, те не спират да мислят и работят за природозащитата в Европа. Пътуването с велосипеди, на Gert van der Slikke, Feiko Prins, Jan Willem van Rijn van Alkemade, и Juun de Boer започна от ез. Наардермеер. Разположено в центъра на Холандия, езерото е един от най-старите резервати в страната. Предвидено е дългото пътуване да приключи на другия край на Континента в Сакар планина в югоизточна България на границата с Турция. Очаква се четиримата велосипедисти да финализират пътуването си около 10 – 11 юни. Зелени Балкани е партньор на това амбициозно пътуване и е своеобразен домакин на четиримата ентусиасти за района на Сакар

Защо точно до Сакар? Граничната планина е съхранила изключително високо ниво на биоразнообразие и попада в обхвата на международната инициатива Европейски Зелен Пояс: www.europeangreenbelt.org. Районът на Сакар планина е едно от последните места в Европа, където се среща величественият царски орел. Тук е и най–плътната и стабилна популация на вида в България. Със своите внушителни осанка и размери – размах на крилете около 2 метра, тази птица е символична за хищните птици в Европа. Същевременно, царския орел е изчезнал от много европейски страни и неговото оцеляване е изправено пред редица заплахи. Така величествената птица символизира красотата и уязвимостта на природата в Европа. Царските орли, заемащи пограничния район на България и Турция, са свързващото звено между европейската популация на вида и орлите обитаващи Азия. Този факт допълнително засилва значимостта на опазването на района и обитаващите го царски орли.

Защо се осъществява това пътуване? Със сигурност не просто заради дългите велопоходи или, за да се наблюдава царски орел със собствени очи (макар че и това е възможно). Основната цел на това предизвикателство е да привлече вниманието към това колко е важно опазването на все още запазената природа в Европа. Също така тази благородна инициатива цели да потърси подкрепа за всички тези организации и хора, които се опитват да опазят природата. Не рядко природозащитниците се нуждаят най-много точно от това – подкрепата и разбирането от страна на обществеността.

Велопоходът от 3500 км преминава през природни резервати в Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Сърбия, Румъния и България. Всички тези резервати са част от Европейската екологична мрежа или казано с други думи гръбнака на природата в Европа. Тези райони често са под негативното въздействие на замърсяване на водите и въздуха, интензивно земеделие и урбанизация. Природозащитниците в тези райони поддържат резерватите с огромни количества ентусиазъм и минимални финансови ресурси.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3626 посещения

OFF

Последно качено » Новини