Календар

3000 километра ще пропътуват белоглавите лешояди от Испания

3000 километра ще пропътуват белоглавите лешояди от Испания7 юни, 2010. Пловдив. Eкип на Зелени Балкани се отправи към остров Майорка в Испания, с отговорната задача да транспортира 31 белоглави лешояда. Птиците са част от Балканския план за възстановяване популациите на лешоядните птици и са предоставени от местното правителство на Екстремадура, Кастиля Ла Манча и Балеарските острови чрез Фондацията за опазване на лешоядите (Vulture Conservation Foundation). След дългото си пътуване, те ще бъдат настанени за карантинен период от един месец в Спасителния център за диви животни в Стара Загора. След това те ще бъдат транспортирани до четирите точки, където се осъществяват дейности за реинтродукция на лешояди в страната – Природен парк “Сините камъни”, Национален парк “Централен Балкан”, Котленския и Врачанския Балкан.

Дейността се осъществява от Зелени Балкани в рамките на проект по програма Life +: "Възстановяване на лешоядите в България".

Припомняме, че настоящото събитие е само част от дългогодишна консервационна програма и План за действие, които планират стъпките, необходими за реинтродукция на лешоядите на Балканите. Възстановяването на популацията на белоглавия лешояд в Стара планина е само една от мерките, предвидени в този план. Това е втората “партида” лешояди, след като през март 2009г., бяха приети 18 лешояда, също от Испания. Те бяха настанени в адаптационни волиери по места, където се приспособяват към местните условия, преди да бъдат пуснати на свобода. Същата съдба очаква и “новите” лешояди след транспортирането им от Испания.

"Внасянето на лешоядите и очакваното им пускане на свобода за нас са специално събитие, в резултат от дългогодишни, всеотдайни усилия. То е плод на близо 20-годишна консервационна програма, осъществявана от Зелени Балкани от самото създаване на организацията през 1988г., в партньорство с редица национални и международни организации. Надяваме се, нашите общи усилия да доведат до успешното връщане на лешоядите в България", заяви Ивелин Иванов - отговорник за дейността в Зелени Балкани.

Желаещите да участват в посрещането на лешоядите ще могат да го направят на 16ти юни. Възможни са промени в графика, като за допълнителна информация за приемането на птиците в Спасителния център, можете да се обръщате към Христина Клисурова, Зелени Балкани, моб. тел: 0886570053, e-mail: hhristova@greenbalkans.org.

За информация от самото пътуване и за Балканския план за реинтродукция на лешоядите: Ивелин Иванов – моб. тел. +359 887589995 (в периода до 16ти юни може да се свържете с него чрез Роуминг)

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

4786 посещения

OFF

Последно качено » Новини